AcasăStiriO trupă de artiști din Danemarca cântă în acvarii, la instrumente improvizate,...

O trupă de artiști din Danemarca cântă în acvarii, la instrumente improvizate, producând muzică într-o lume tăcută

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundați într-un acvariu au fost recent protagoniștii unui concert subacvatic, aceștia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniștea din adâncuri, informează luni AFP.

„Vrem să demonstrăm că imposibilul este posibil, să descoperim un nou element în muzica live”, a declarat Robert Karlsson, muzician și impresar, interpret la violon și cristalofon.

În orașul Aarhus din centrul Danemarcei, sala de concerte Godsbanen în care a avut loc concertul, dominată de prezența unor acvarii, canistre, tuburi, țevi și obiecte retrofuturiste, a semănat mai degrabă cu o crescătorie de pești decât cu o scenă. Unul după altul, cei cinci membrii ai trupei Between Music — Laila Skovmand, Robert Karlsson, Morten, Dea Maria și Nanna Bech — au coborât în câte un acvariu individual cu pereți din sticlă în cadrul celui mai recent proiect artistic al lor, „AquaSonic”.

Instrumentiștii cântă la violon din fibră de carbon, cinele și clopote, cristalofon cu pedală, o rudă îndepărtată a „armonicii de sticlă” inventată de Benjamin Franklin, un gen de „hurdy gurdy” numit rotacorda, cu șase coarde din oțel și gât lung și la hidraulofon, un tip de orgă subacvatică. Sunetele emise de acestea sunt amplificate cu ajutorul hidrofoanelor, microfoane speciale care captează undele sonore, iar muzica rezultată aduce foarte mult cu sunetele emise de balene.

Pionieră în domeniul muzicii acvatice, Laila Skovmand deține mai multe roluri în cadrul acestui ansamblu inedit, ea fiind director artistic, solistă și compozitoare, interpretând piesele atât sub apă, cât și la suprafață. Precum o sirenă, cu buzele la nivelul apei, Skovmand, care are studii muzicale, cântă într-un mod captivant. „Am dorit să explorez noi tehnici. Cântând la nivelul apei m-am gândit că aș putea avea alt timbru, așa că am încercat”, a povestit ea.

Grupul colaborează cu ingineri de sunet și producători de instrumente muzicale rezistente la apă astfel încât sunetele să respecte armoniile compuse de Skovmand. „Există o mulțime de limitări din punct de vedere muzical. Sunt atât de multe lucruri pe care nu le putem cânta din cauza luptei cu apa, a luptei cu sunetele, dar cred că ceea ce oferă apa este acel gen special de timbru pe care nu îl poți obține în aer”, a completat ea.

Efectul este un sunet care seamănă mai degrabă cu o muzică ce acompaniază meditația tibetană decât cu muzica de cameră ca urmare a faptului că sunetul este purtat de apă fiind totodată înfrânat de aceasta, dând impresia că muzica este redată cu încetinitorul.

În timpul concertelor, membrii formației cântă numai sub apă, la o temperatură constantă de 37 de grade Celsius, ieșind în mod regulat la suprafață pentru a lua câte o gură de aer.

mai mult la :  www.agerpres.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca
marius olariu pe Fermieri pentru Danemarca
redactia Danemarca.dk pe Hristos a’nviat !
Gabriel (aka RomGabe) pe Hristos a’nviat !
redactia Danemarca.dk pe Hristos a’nviat !
cucubau pe Hristos a’nviat !
romgabe pe Hristos a’nviat !
romgabe pe Hristos a’nviat !