AcasăCopenhagaCât de europeană este noua lege anti-imigrație adoptată de Danemarca? Analiză France24

Cât de europeană este noua lege anti-imigrație adoptată de Danemarca? Analiză France24

-

Parlamentul danez a adoptat săptămâna trecută o lege care permite autorităților să deschidă în străinătate centre pentru solicitanții de azil. O măsură foarte controversată, dovadă a înăspririi în ultimii ani a politicii privind imigrația în Danemarca, unde guvernul social-democrat pare să o ia pe urmele partidelor de extremă dreapta, comentează France24.

Danemarca își urmărește scopul de a avea „zero solicitanți de azil” pe teritoriul său. Legea adoptată joi, 3 iunie, cu 70 de voturi pro și 24 contra, permite autorităților să externalizeze cererile de protecție, de exemplu în Rwanda, țara cu care discuțiile par a fi cele mai avansate.

Un imigrant ilegal, care pune piciorul pe teritoriul danez, va fi înregistrat și apoi trimis direct într-o țară terță pentru examinarea cererii sale de azil. În caz că cererea îi este respinsă, va trebui să părăsească țara gazdă. Cu toate acestea, dacă obține statutul de refugiat, ușile regatului nordic vor rămâne în continuare închise. Textul precizează că „Danemarca nu va trebui să ofere protecție în cazul în care străinul obține azil (…) În schimb, protecția trebuie să fie asigurată de țara terță în cauză”.

Excepție se face pentru persoanele bolnave, dar nu și pentru minorii neînsoțiți. Inspirată de modelul australian, întreaga procedură va fi încredințată țării terțe, contra cost.

De îndată ce a fost anunțată adoptarea textului, Uniunea Europeană și-a exprimat „îngrijorarea”. „Tratarea externă a cererilor de azil ridică întrebări fundamentale atât cu privire la accesul la procedurile de azil, cât și cu privire la accesul efectiv la protecție”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei UE.

mai mult la    /www.rfi.ro/politica-134768-europeana-lege-anti-imigratie-adoptata-danemarca-analiza

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Must Read

Vara asta poți pleca în vacanță spre Palma de Mallorca și...

🧳 Vara asta poți pleca în vacanță spre Palma de Mallorca și Rodos cu zboruri directe din Timișoara, operate de compania aeriană Animawings. ✈️ Intră...