Cea mai mare bancă din Danemarca, scandal de spălare de bani în valoare de 150 miliarde dolari în favoarea oligarhilor ruși

0
894
Acțiunile Danske Bank, cea mai mare instituție de credit din Danemarca, s-au prăbușit la minimul ultimilor aproape 2 ani, pe fondul unui scandal bancar din Estonia. Fonduri ilicite ale unor oligarhi însumând aproape 150 miliarde dolari ar fi fost spălate prin intermediul băncii. La aproximativ 6 luni de la aruncarea în insolvență a ABLV Bank, a 3-a instituție de credit din sistemul bancar din Estonia, într-un scandal cu acuzații de mită și spălare de bani, acum este rândul subsidiarei Danske Bank din această țară să fie suspectată de implicarea în practici financiare dubioase.
Echivalentul a nu mai puțin de 150 miliarde dolari ar fi reprezentat sume de bani obținute din activități ilicite pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice spălate în anii 2007-2015 cu ajutorul celei mai mari bănci comerciale din Danemarca, cu active de 3,48 trilioane coroane daneze (541,14 miliarde dolari). Estimările inițiale erau pentru derularea unor operațiuni ilegale de numai 8 miliarde dolari, însă Wall Street Journal a avansat vineri o sumă care este de aproximativ 6,5 ori mai mare decât întreaga economie a Estoniei. Este știrea care a accelerat scăderea, cu încă un declin de 4%, a acțiunilor Danske Bank, care au atins un minim al ultimilor aproape 2 ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here