AcasăStiriDanemarca: Alge carnivore ce mananca animale de 10.000 de ori mai mari...

Danemarca: Alge carnivore ce mananca animale de 10.000 de ori mai mari decat ele

Pe plajele din Danemarca au fost descoperite alge carnivore ce sunt capabile sa se hraneasca cu animale de 10.000 de ori mai mari.
Cercetatorii au descoperit aceste creaturi carnivore microscopice pe plaja orasului danez Helsingør. Algele microscopice se hranesc cu animale ce aseamana cu crevetii, dar care masoara maxim un milimetru.

„Ce este cu adevarat senzational la aceasta descoperire este faptul ca algele, ce par sa fie animal si planta in acelasi timp, ataca si se hranesc cu zooplancton”, a declarat Terje Berge, cercetator la Universitatea din Copenhaga. „Este ca si cum in savanele din Africa, iarba ar sari din senin, ar ataca gazelele si s-ar hrani cu ele”, a adaugat Berge.

Studiul publicat in publicatia stiintifica International Society for Microbial Ecology Journal reprezinta prima documentare a algelor carnivore in afara Spaniei, singura tara in care fusesera descoperite pana acum. In 2006, cercetatorii au identificat in Spania o specie intitulata Karlodinium armiger, care paraliza si se hranea cu pesti de mici dimensiuni. „Cercetatorii au studiat pestii in laborator, si au descoperit ca inclusiv exemplarele care masurau doi centimetri in lungime erau paralizate. Credem ca este vorba despre o toxina, pentru ca animalele paralizau foarte repede”, a explicat Berge.

Dupa ce paralizeaza prada, algele introduc tuburi microscopice in peretii celulari ai victimelor si absorb apoi nutrientii dinauntru. Indata ce substantele nutritive incep sa se scurga din victima, algele se napustesc in jurul victimei.

Descoperirea este foarte importanta pentru stiinta, deoarece pana acum se credea ca algele se bazeaza in mod exclusiv pe fotosinteza pentru a se dezvolta.

„Pana acum oamenii de stiinta observasera alte organisme unicelulare care atacau pesti, dar nu se stia ca animalele cu cloroplaste pot consuma zooplancton”, a explicat Berge. Algele carnivore nu sunt periculoase pentru oameni.

Daily Mail

sursa : http://www.ziarmm.ro/danemarca-alge-carnivore-ce-mananca-animale-de-10-000-de-ori-mai-mari-decat-ele/

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! on O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad on Dansk kultur og skikke
Un smecher on Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel on Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... on Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai on Locuri de muncă în Danemarca