AcasăStiriDanemarca votează controversata reformă a sistemului de azil. Ce se schimbă pentru...

Danemarca votează controversata reformă a sistemului de azil. Ce se schimbă pentru migranţi

Parlamentul danez supune la vot marți controversata reformă a sistemului său de azil, în contextul în care Europa se confruntă în ultimele luni cu un val masiv de refugiați dinspre Orientul Mijlociu și Africa de Nord, notează AFP.

Premierul liberal Lars Lokke Rasmussen, al cărui guvern minoritar este susținut de formațiunea naționalistă Partidul Popular Danez, și-a asumat ceea ce el a numit „proiectul de lege cel mai greșit înțeles din istoria Danemarcei”.

„Mulți refugiați se îndreaptă spre frontierele noastre, suntem supuși unei presiuni enorme”, a explicat luni, la Bruxelles, ministrul danez pentru imigrație, integrare și locuințe Inger Stoiberg, în fața Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European (LIBE).

Acuzat de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) că alimentează „teama și xenofobia”, proiectul de lege prevede, printre altele, diminuarea ajutoarelor sociale, confiscarea obiectelor de valoare ale migranților și prelungirea duratei de reîntregire a familiilor solicitanților de azil, relatează Agerpres.

danemarca_ref_migr_22967000

Migranții vor putea să-și aducă familiile în Danemarca abia după trei ani de la primirea dreptului de azil. De asemenea, acordarea dreptului de azil va fi condiționată de „potențialul de integrare” al fiecărui migrant în parte. Proiectul mai prevede că în „circumstanțe excepționale” migranții pot fi încarcerați.Votul de marți din legislativul danez ar urma să fie o simplă formalitate, întrucât pentru a-și asigura sprijinul social-democraților, principalul partid de opoziție, și al altor două formațiuni mai mici de dreapta guvernul Rasmussen a acceptat să facă unele amendamente la proiectul de lege inițial.

Astfel, executivul de la Copenhaga a sporit de la 3.000 de coroane daneze (400 de euro) la 10.000 de coroane (1.340 de euro) valoarea bunurilor imigranților care pot fi confiscate pentru a le finanța șederea pe teritoriul danez. Polițiștii vor avea dreptul ”de a confisca bunuri pe care solicitanții de azil le aduc cu ei, în scopul de a acoperi cerințele lor în materie de hrană și cazare”.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! on O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad on Dansk kultur og skikke
Un smecher on Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel on Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... on Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai on Locuri de muncă în Danemarca