FirstFarms, companie deţinută de investitori danezi care exploatează o fermă de 7.600 de hectare în apropierea oraşului Buzău, a înlocuit în această primăvară cu floarea-soarelui şi porumb o parte din suprafeţele acoperite iarna trecută cu rapiţă şi orz.
Danezii se alătură astfel valului de fermieri români care au făcut mişcări similare după ce seceta de toamna trecută a distrus o bună parte din producţia de rapiţă.
„În România, FirstFarms a reînsămânţat unele suprafeţe dedicate rapiţei de toamnă şi orzului de toamnă cu floarea-soarelui şi porumb”, spun oficialii companiei daneze într-un raport remis Bursei de la Copenhaga. Reprezentanţii FirstFarms nu au precizat suprafeţele exacte de rapiţă şi orz ce au fost înlocuite cu alte culturi de primăvară. Mişcarea vine în contextul în care seceta a distrus o bună parte din culturile însămânţate în toamna trecută. Spre exemplu, în cazul rapiţei estimările Coceral, o organizaţie europeană a traderilor de materii prime agricole, arată că recolta de rapiţă a României din acest an va coborî de la 0,7 milioane de tone la 0,25 milioane de tone. În bani, dacă anul trecut recolta totală de rapiţă a adus în conturile producătorilor 280 milioane de euro, în acest an (la preţurile din prezent) fermierii vor strânge în hambare rapiţă cu o valoare totală de trei ori mai mică.
Strategia FirstFarms este în ton cu deciziile luate şi de alţi mari fermierii de pe piaţa locală care au înlocuit rapiţa şi orzul de toamnă cu floarea-soarelui sau porumb (culturi ce se însămânţează în primăvară). Spre exemplu, omul de afaceri Adrian Porumboiu, care controlează circa 40.000 de hectare prin intermediul Comcereal Vaslui, a redus cu 30%, la 3.500 de hectare, suprafaţa acoperită de rapiţă după ce seceta a distrus o mare parte a acestei culturi. Recent, şi Ştefan Poienaru, un alt mare producător agricol din România care administrează 25.000 de hectare în judeţul Ialomiţa, a anunţat că va pierde încasări de 2 milioane de euro după ce seceta i-a distrus întreaga suprafaţă acoperită cu rapiţă, adică 3.700 de hectare.
Seceta va impacta astfel afacerile derulate de marii fermieri locali atât la nivelul rulajelor cât şi la nivel de profit în condiţiile în care rapiţa este de aproape două ori mai scumpă decât porumbul. La sfârşitul săptămânii trecute rapiţa se vindea pe piaţa locală pentru aproximativ 405 euro/tonă, în timp ce aceeaşi cantitate de porumb se tranzacţiona pentru 200 euro/tonă.
Reprezentanţii FirstFarms nu au făcut precizări în privinţa efectelor pe care le are schimbarea culturilor de toamnă cu cele de primăvară asupra afacerilor din acest an. Planul de culturi arată însă că din totalul suprafeţelor lucrate de FirstFarms în România, 40% sunt cu grâu, alte 25% sunt cu rapiţă, iar restul este împărţit între floarea-soarelui şi orz.
La începutul acestui an oficialii FirstFarms au anunţat şi că vizează fuziunea cu alte companii daneze care operează în agricultură în Europa de Est după ce în ultimii doi ani miza a fost stabilizarea operaţiunilor de pe piaţa locală. În România investitorii danezi controlează în total 32.000 de hectare de teren agricol. Între jucătorii danezi din agricultura românească există deja relaţii de business având în vedere că Ingleby, companie deţinută de familia miliardară Raunsing, a achiziţionat acum doi ani 2.000 de hectare de teren în judeţul Timiş de la FirstFarms.
Afacerile din România ale FirstFarms au ajuns anul trecut la patru milioane de euro, fiind de peste două ori mai mari decât în 2010. Creşterea a venit atât pe fondul anului agricol foarte bun cât şi ca urmare a preţurilor mari pentru materiile prime agricole. La nivel de grup, FirstFarms a încheiat anul 2011 cu afaceri de 17 milioane de euro, în creştere cu 54% faţă de 2010. Pe lângă operaţiunile din România danezii mai operează în Slovacia şi o fermă de 2.700 de vaci şi alte 8.300 de hectare.
FirstFarms A/S
FirstFarms este o companie de investitii daneza care, prin folosirea propriei strategii de investitie, utilizeaza in mod favorabil oportunitatile de investitie in activitatile agricole din Estul Europei prin investirea atat a capitalului actionarilor cat si capitaluri externe provenite de la companii agricole din Europa de est. FirstFarms achizitioneaza si modernizeaza ferme din Estul Europei in scopul optimizarii diferitelor procese si obtinerii atat de produse agricole ce vor fi competitive din punct de vedere al pretului si calitatii, precum si dezvoltarea unei afaceri profitabile pentru actionari. FirstFarms este o companie inscrisa la bursa de valori. Este singura din breasla inregistrata la OMX Nordic-Bursa valori Copenhaga si Cap Index.
Compania a fost infiintata in 2005 si se concentreaza pe tarile din Europa de Est, care pentru moment sunt Slovacia, Romania, Rusia si Ucraina. Deja in Romania si Slovacia s-au infiintat sucursale.
Mai multe informatii despre FirstFarms puteti citi pe www.firstfarms.com, varianta in engleza.
Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.