Eurodeputații îi cer Danemarcei să explice intenția sa de a confisca bani lichizi de la imigranți

0
751

Parlamentul European va cere Danemarcei să explice controversatul său plan de a confisca bani lichizi și alte bunuri de valoare ale imigranților nou-veniți pentru a putea acoperi o parte din costurile șederii lor pe teritoriul danez, relatează miercuri thelocal.dk. Cu 188 voturi pentru și 108 contra, Parlamentul European a adoptat miercuri, la Strasbourg, o rezoluție prin care cere Danemarcei să trimite un reprezentant oficial la Bruxelles pentru a explica intențiile guvernului de la Copenhaga de a confisca bani lichizi și alte bunuri ale imigranților ajunși recent în Danemarca.

Propunerea guvernului danez, care este de așteptat să primească aprobarea finală pe 26 ianuarie, le va permite autorităților daneze să confiște de la imigranți excedentul în bani lichizi peste valoarea de 10.000 de coroane daneze (1.340 de euro) și orice bunuri individuale (telefoane mobile, laptopuri, ceasuri) cu valoare mai mare de 10.000 de coroane daneze.

dannebrog_EU


Potrivit ziarului danez Politiken, deocamdată nu este clar pe cine va trimite Danemarca la Bruxelles pentru a explica planul autorităților daneze, dar premierul danez Lars Lokke Rasmussen i-a transmis președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, că va desemna un ministru din guvernul său.

Propunerea Copenhagăi face parte dintr-o serie de măsuri, printre care aceea că refugiații vor trebui să aștepte trei ani înainte de a solicita reunificarea cu familiile lor peste hotare. De asemenea, durata permiselor de rezidență temporară va fi scurtată și refugiații vor fi acceptați pe baza ‘integrării lor potențiale’ mai degrabă decât a simplului lor statut de refugiat.

Confruntată cu un aflux îngrijorător de refugiați, Suedia, care a introdus controale la granițele sale la mijlocul lunii noiembrie, le-a impus începând cu 4 ianuarie companiilor de transport auto și feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, să verifice identitatea călătorilor înainte de îmbarcare, de partea daneză, în caz contrar riscând să fie amendate.

Danemarca, care se teme că migranții ilegali întorși din Suedia vor rămâne pe teritoriul său, a reacționat imediat prin reintroducerea controalelor la frontiera sa cu Germania, de unde sosesc numeroși migranți. La rândul său, Germania a introdus deja controale la frontiere, în principal cu Austria, la mijlocul lunii septembrie.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Karina Olteanu; editor online: Simona Aruștei)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here