Televiziunea naţională din Danemarca a difuzat recent un amplu reportaj prin care acuză FMF Oradea că trimite în lume impostori. Protagonist, de astă dată, este un somalez care, după ce a absolvit Medicina la Oradea, s-a angajat în Danemarca şi a greşit tratamentul tuturor pacienţilor care i-au ajuns pe mână, motiv pentru care a şi rămas, rapid, fără dreptul de a profesa. O poveste care repune pe tapet problema calităţii absolvenţilor FMF şi ridică, din nou, suspiciunea că, de fapt, instituţia atestă profesional numeroşi impostori…

Doctor fără şcoală

Una dintre ţările europene cu deficit de medici, Danemarca încearcă să-l suplinească atrăgând specialişti din alte ţări. An de an, numărul străinilor din spitalele daneze creşte, ceea ce are repercusiuni asupra calităţii actului medical, după cum au arătat jurnaliştii televiziunii naţionale DR TV într-un reportaj-anchetă intitulat „Doctorii străini”.

Difuzat luna trecută, în trei episoade de câte 40 de minute fiecare, filmul ridică întrebări serioase despre pregătirea medicilor străini. În prim-plan stă cazul unui posesor de diplomă eliberată la Oradea care, după şase ani de studiu, a dovedit că nu ştie nici măcar noţiuni elementare.

Abdullahi O., acum în vârstă de 40 de ani, s-a născut în Somalia, dar a dobândit şi cetăţenia daneză, locuind în această ţară din copilărie. În 2016, a absolvit Medicina Generală la FMF Oradea, specializare pe care a urmat-o în limba engleză, asemenea tuturor străinilor care aleg să studieze aici. Că nu s-a omorât cu şcoala se vede cu ochiul liber: la examenul de licenţă a fost notat cu 5 pentru lucrarea scrisă şi cu 10 (!) pentru prezentare, astfel că a avut o medie finală de 7,5. Imediat după ce şi-a primit diploma, Abdullahi s-a întors în Danemarca, dornic să profeseze.

ŞCOALA DE CORUPŢIE. Faptul că străinii au ajuns să se îndoiască de calitatea absolvenţilor FMF Oradea nu e de mirare. În urmă cu un deceniu, procurorii au dezvăluit că aici funcţiona o veritabilă fabrică de diplome, clanul Maghiar eliberând patalamale de doctori pentru zeci de impostori, iar scandalurile de corupţie au persistat. În ultimii cinci ani, trei profesori ai facultăţii – Constantin Romanul, care era chiar prodecan, Adriana Pirte şi Camelia Dalai (de la stânga la dreapta) – au fost luaţi pe sus de procurori, care i-au prins că vindeau examenele ca la piaţă, dând note pe bani, bijuterii, parfumuri şi chiar carne de iepure! Toţi trei şi-au recunoscut faptele şi au încasat condamnări la închisoare, cu suspendare…

mai mult la : www.ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here