AcasăCopenhagaMda, baietu' lu' Ilie Gicacalorie de la Sibiu, uns ambasador la Copenhaga...

Mda, baietu’ lu’ Ilie Gicacalorie de la Sibiu, uns ambasador la Copenhaga ne zice: Dezvoltarea parteneriatului economic româno-danez, printre priorități

 (n.r. ADICA NIMIC, ZERO. ACEIASI PLACA DE 25 DE ANI. TEXTUL E DE LEMN. SCĂRȚÎIT DE CRETA PE TABLA )

Dezvoltarea parteneriatului economic româno-danez, dar și încurajarea danezilor să afle mai multe despre România de acum și să îi descopere frumusețile naturale și cultura bogată și autentică sunt prioritățile Ambasadei României în Danemarca, a declarat ambasadorul Alexandru Grădinar într-un interviu publicat în suplimentul Diplomacy Magazine al ziarului danez de limbă engleză The Copenhagen Post.

Descris în publicația citată drept un om decis să le deschidă ochii danezilor asupra României contemporane și asupra a tot ce are țara de oferit, ambasadorul român a prezentat componenta economică drept un instrument eficient de apropiere între cele două țări care sărbătoresc anul acesta 100 de ani de relații diplomatice bilaterale.

„Dezvoltarea parteneriatului economic româno-danez este una dintre preocupările principale ale mandatului meu. Este o provocare, dar și o mare sursă de satisfacție să contribui la reclădirea fundației cooperării dintre țările noastre, în baza succeselor de până acum și a interesului comun de a diversifica și de a consolida cooperarea noastră economică. Sunt ferm hotărât să atingem o nouă piatră de hotar în parteneriatul nostru economic și să folosim, astfel, toate instrumentele diplomatice pe care le avem la dispoziție, inclusiv propria mea pregătire în domeniu”, a afirmat ambasadorul Alexandru Grădinar.

Sursa foto: MAE

Când vine vorba despre imaginea României în Danemarca, diplomatul este de părere că danezii sunt familiarizați cu teme vechi. „Îi încurajez să afle mai multe despre România de acum. E povestea unei democrații tinere, dar care se dovedește puternică în fața unor provocări vizibile, de altfel, în tendințele populiste din Europa. România iese în evidență prin economia sa dinamică, având cea mai rapidă creștere din UE, și prin societatea civilă aflată în continuă consolidare, mai receptivă și mai activă în susținerea valorilor democratice într-o perioadă când acestea sunt tot mai atacate. Vreau să menționez și că România devine un punct nodal în domeniul IT pentru multe companii, având în prezent cel mai rapid internet din Europa”, a explicat diplomatul român.

Despre comunitatea românească din Danemarca, ambasadorul a spus că membrii ei pot fi, ei înșiși, repere pentru danezii care vor să afle mai multe despre România și că sunt „bine integrați, muncesc din greu, sunt ambițioși și au un mare potențial”.

Aflat la post în Danemarca din septembrie 2016, potrivit site-ului MAE, Alexandru Grădinar s-a declarat impresionat de spiritul inovator și antreprenorial al danezilor, care „a făcut posibil ca o țară cu doar 5,5 milioane de locuitori să pună bazele unor firme recunoscute peste tot în lume (…) și să contribuie la prosperitatea națiunilor de pe întregul glob”.

Alte atuuri ale statului scandinav sunt, consideră diplomatul român, designul, arhitectura, expertiza în energie regenerabilă, noile tehnologii în agricultură, în sectorul alimentar, în educație și sănătate.

„De mai multe ori Danemarca s-a clasat pe primul loc pe lista țărilor cu cel mai mare indice al fericirii. Cred că, pe lângă motivele evidente pentru acest succes, cum ar fi sistemul de protecție socială, trebuie luați în calcul și alți factori, precum Legea lui Jante (cod de conduită în țările nordice, un set de reguli care subliniază atitudinea față de ceilalți semeni — n.r.), care guvernează statele scandinave dincolo de Constituție. Este o realizare în sine și promovarea cu succes peste hotare a stilului de viață danez, până la a fi adoptat de străini”, a punctat ambasadorul român.

sursa : AGERPRES


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Comentarii

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura