AcasăStiriMda. Comunicat Agerpres : Premierul Victor Ponta efectuează o vizită oficială în...

Mda. Comunicat Agerpres : Premierul Victor Ponta efectuează o vizită oficială în Danemarca

(Nu-i de mirare ca Poul Nyrup (stinga) se intailneste cu Ponta. A sustinut PSD de mai multe ori si e normal strategic ca danezii sa il bage la discutii, nu uitati ca si Socialistii danezi condusi de Helle fac parte din aceeasi familie :PSD va adera la Partidul Socialistilor Europeni cu sustinerea lui Poul Nyrup si asta Victor Ponta s-a intalnit cu Poul Nyrup Rasmussen, la Bruxelles )

Primul-ministru Victor Ponta va efectua marţi o vizită oficială la Copenhaga, în cadrul căreia va avea întrevederi cu şeful Guvernului danez, Helle Thorning-Schmidt, cu prinţul moştenitor Frederik al Regatului Danemarcei, cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri daneze, dar şi cu personalităţi care au marcat politica europeană în ultimii ani.

Potrivit Biroului de presă al Executivului, cu ocazia prezenţei delegaţiei Guvernului României în Danemarca, vor fi semnate la nivel interguvernamental mai multe documente, printre care Declaraţia comună privind creşterea verde, Acordul de Cooperare în domeniul zootehniei.

Premierul va lua parte la o masă rotundă cu oameni de afaceri români şi danezi şi va avea o întrevederea cu Poul Nyrup Rasmussen, fost prim-ministru al Regatului Danemarcei.

Guvernul României doreşte lansarea unui Parteneriat între cele două state, pentru intensificarea cooperării strânse în vederea reluării creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă, obiectiv promovat intens de Danemarca în perioada în care a asigurat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene în 2012 şi la care România a aderat cu entuziasm.

Obiectivele principale ale relaţiilor dintre cele două state vizează creşterea cooperării economice dintre Regatul Danemarcei şi România prin diversificarea comerţului bilateral şi pe terţe pieţe, cu focalizare pe tehnologii şi produse ecologice, creşterea reciprocă a investiţiilor, iniţierea de proiecte şi programe comune de cercetare pentru tehnologii ecologice, transferul de tehnologie către România, în domenii în care Danemarca deţine know-how.

***

Relaţii diplomatice între România şi Danemarca au fost stabilite la 13 aprilie 1917. Întrerupte în 1940, relaţiile diplomatice între cele două state au fost restabilite în 1946.

Pe 16 ianuarie 1965, Guvernele României şi Danemarcei au ridicat la rang de ambasadă reprezentanţele lor diplomatice.

În anul 2000, perioada 23 – 25 mai, Regina Margrethe a II-a a Danemarcei şi prinţul consort Henrick au efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Emil Constantinescu. A urmat, pe 8 şi 9 octombrie 2007, vizita oficială în România a Alteţelor lor regale Frederik, prinţul moştenitor al Regatului Danemarcei, şi Elizabeth, prinţesa moştenitoare a Regatului Danemarcei.

În perioada 16 – 18 martie 2004, preşedintele Ion Iliescu a efectuat o vizită de stat în Danemarca, la invitaţia Majestăţii Sale Regina Margrethe a II-a şi a Alteţei Sale Regale prinţul consort Henrick.

De asemenea, pe 4 septembrie 2003, primul-ministru al Regatului Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen, a efectuat o vizită de lucru în România, la invitaţia premierului Adrian Năstase. Trei ani mai târziu, în zilele de 30 şi 31 august 2006, premierul danez Anders Fogh Rasmussen a efectuat o vizită oficială în România, în cadrul unui turneu în ţări aflate în curs de aderare la UE, ţări candidate şi membre ale UE din sud-estul şi sudul Europei (România, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Malta).

Pe 5 decembrie 2011, premierul danez Helle Thorning-Schmidt a efectuat o vizită în România, în contextul deţinerii de către Danemarca a preşedinţiei Consiliului UE, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2012.

Primul-ministru Adrian Năstase a efectuat vizite de lucru, în Danemarca, la 7 iunie 2002 şi la 6 mai 2004, la invitaţia omologului său danez, Anders Fogh Rasmussen.

La data de 30 iunie 2012, volumul total al schimburilor comerciale româno-daneze a fost de 212,61 milioane euro, din care exporturile au fost în valoare de 92,89 milioane euro, iar importurile – 119,72 milioane euro. La aceeaşi dată, erau înregistrate în România 712 societăţi comerciale cu capital danez, cu un volum total de investiţii de 187 milioane de euro (locul 22 în topul investitorilor străini).

AGERPRES.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! on O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad on Dansk kultur og skikke
Un smecher on Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel on Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... on Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai on Locuri de muncă în Danemarca
serghei on