Ambasadorul României în Danemarca a transmis, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a reprezentanţei României la Copenhaga, laude la adresa românilor care au dovedit spirit civic şi au oferit „o superba lecţie de democraţie“. Totodată, diplomatul a transmis că nimeni nu ştia că aplicaţia informatică foolosită în procesul electoral urma să fie dezactivată, blocând procesul de vot pentru cei aflaţi în secţia de vot după ora 21.00.

„Dragi români,
Modul în care s-a derulat votul de duminică în secţiile din Danemarca v-a lăsat decepţionaţi pe toţi cei care aţi participat şi aţi aşteptat ore întregi, mulţi dintre voi fără a mai putea vota. Înţeleg pe deplin aceste sentimente, pe care le consider legitime şi întemeiate. Şi vă admir pentru superba lecţie de democraţie pe care aţi oferit-o întregii Europe, alături de toţi ceilalţi români de pretutindeni, prin multele ore petrecute în ploaie şi în frig pentru a vă exercita dreptul la vot.
Marea provocare a comisiilor electorale a constat în respectarea procedurii de vot deosebit de complexe. Astfel, mulţi nu au putut vota, deşi Danemarca a avut, pentru prima oară, şapte secţii de votare, un număr aproape dublu faţă de ultimele alegeri. Şi, să nu uităm că aproape 8000 de români şi-au exprimat opţiunile de vot la scrutinul din 26 mai. Practic, în toate secţiile din Danemarca au votat, în medie, 1,5 oameni pe minut. Acest lucru a fost posibil şi datorită eforturilor supraomeneşti ale celor din comisiile electorale. Devotamentul de excepţie al acestora va rămâne pentru multă vreme în conştiinţa mea şi a colegilor mei.
Am vrut ca toţi românii din Danemarca prezenţi la cele şapte secţii să voteze. Am solicitat, în repetate rânduri, prelungirea programului de votare. La Copenhaga, am venit în mijlocul vostru să mă asigur că toţi veţi avea posibilitatea să votaţi. Nimeni nu a ştiut că aplicaţia folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată.
Haideţi să depăşim acest moment. Am realizat foarte multe lucruri împreună pentru binele românilor din Danemarca. Şi mai avem încă multe de făcut împreună. Sper să pot conta şi în continuare pe sprijinul şi susţinerea voastră.
Alexandru Grădinar
Ambasadorul României în Danemarca“, scrie în mesajul publicat marţi seară pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Copenhaga.
Potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central, 7.770 de români au votat duminică la alegerile europarlamentare în cele şapte secţii de vot organizate în Danemarca.
mai mult la :  adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here