Confruntat cu organizarea reîntoarcerii danezilor care au luptat în rândurile grupării Stat Islamic (SI), ministrul danez al justiţiei a declarat miercuri că ar fi fost mai bine că aceştia „să fi murit acolo în timpul luptelor”, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

foto : Youtube

Cu toate acestea, Copenhaga este gata să-i primească pe cetăţenii danezi proveniţi din rândurile jihadiştilor, a declarat ministrul conservator Soren Pape Poulsen în faţa unei comisii parlamentare, potrivit presei locale.

Afirmaţiile lui au fost denunţate de opoziţie. „Acestea sunt nişte cuvinte pe care eu nu le-aş fi rostit niciodată”, a declarat o purtătoare de cuvânt a social-democraţilor, Trine Bramsen.

În opinia ministrului, „este mai bine ca ei să fie deţinuţi aici, decât să călătorească liber”. Potrivit lui Pape Poulsen, circa 40 de jihadişti având legături cu Danemarca se află în prezent pe teritoriul fostului „califat” al SI. Zece dintre ei se află la închisoare acolo.

În Danemarca, persoanele care luptă în zonele de conflict unde este prezentă o organizaţie teroristă sunt, din 2016, pasibile de urmărire penală.

Treisprezece persoane au fost condamnate pentru că s-au raliat sau au încercat să se ralieze unei organizaţii teroriste, a precizat ministrul. Nouă dintre ele au fost expulzate, după ce li s-a retras cetăţenia daneză. Altele, având doar cetăţenie daneză, nu pot fi private de aceasta, potrivit legislaţiei în vigoare.

Din 2012, circa 150 de persoane cu cetăţenie daneză au ajuns în Siria şi Irak, potrivit cifrelor serviciilor de informaţii daneze. O treime dintre ele au revenit în Danemarca.

mai mult la :  www.stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here