Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, spune că danezii sunt neimportanţi în rezolvarea crizei datoriilor a UE

0
773

Când preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sugerat că danezii sunt neimportanţi în rezolvarea crizei datoriilor a UE, în cadrul summit-ului de luna trecută, acesta sublinia o crevasă din ce în ce mai adâncă ce traversează inima Europei, unde state precum Danemarca, care şi-au păstrat propriile monezi, pot fi ostracizate, în ciuda viitorului nesigur al monedei unice, informează New York Times.
Helle Thorning-Schmidt , primul-ministru danez, a încercat să minimalizeze remarcile, descriind conversaţia sa cu Sarkoz drept una „robustă”.
Danemarca, care şi-a păstrat distanţa de regulile şi reglementările importante europene, ca şi Marea Britanie, va prezida asupra întălnirilor importante din următoarele 6 luni, ca deţinătorul preşedinţiei temporare a UE.
Pentru Thorning-Schmidt, conducerea dinspre exterior în interior, decât de pe locul la masa celor mari, ar fi o umilinţă. Însă pentru Danemarca, sunt mai multe în joc, inclusiv scopul său de a evita să fie forţată să-şi schimbe constituţia ca parte a compactului fiscal convenit la summit.
Miniştrii noului guvern danez au semnalat că ar putea exista multe întruniri furtunoase, ce ar fi în mare parte cauzate de influenţa disproporţionată a Franţei şi Germaniei.
„Sunt unele forţe care vor să ne dezbine”, a afirmat ministrul economiei daneze, Margrethe Vestager, adăugând că există riscul ca populaţia să se simtă „lăsată pe dinafară”. 

 

Danemarca cauta un loc la masa mare a Europei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here