Presedintia daneza a UE, care a inceput duminica, se anunta modesta

0
973

Danemarca, ţară care nu face parte din zona euro, a preluat duminică în discreţie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, succedând Poloniei, şi nu va influenţa negocierile pentru a scoate Europa din criză, potrivit presei daneze.Acest lucru se va întâmpla „pe de o parte pentru că Danemarca nu este în euro. Şi pe de altă parte pentru că preşedinţia europeană nu mai are aceeaşi importanţă ca înainte”, a scris agenţia de presă Ritzau.
„Din punct de vedere politic, va exista o slabă amprentă daneză asupra aspectului cooperării europene care, pentru moment, atrage atenţia”, potrivit Ritzau.

„Formal, Danemarca nu poate şi nici nu trebuie să rezolve criza euro. Premierul (Helle Thorning-Schmidt) şi ministrul Afacerilor Europene (Nicolai Wammen) au afirmat însă că speră să poată crea o punte peste conflictul privind criza”, continuă agenţia daneză.
Dar cotidianul Sydsvenska apreciază că Danemarca va rămâne „un figurant în jocul puterii” la vârful crizei euro.
Danemarca îşi va „concentra energia politică pentru a avea o preşedinţie eficace în toate celelalte domenii în UE, unde miniştrii danezi vor fi invitaţi la masa negocierilor”, în special în domeniul mediului, care este o prioritate a programului danez, mai scrie Ritzau.
Preşedinţia europeană daneză va fi de asemenea ocazia de a „se face vizibilă” pe plan cultural, adaugă agenţia de presă.
Mica ţară scandinavă are un program cultural ambiţios şi organizează evenimente în toată Europa pentru a-şi promova producţia cinematografică şi muzicală de calitate (Mediafax).

 

Presedintia daneza a UE, care a inceput duminica, se anunta modesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here