🇩🇰 Profitând de dorinţa de alternanţă şi de elanul ecologist al alegerilor europene, social-democraţii danezi au câştigat miercuri alegerile legislative, în timp ce populiştii de dreapta care au impus timp de două decenii politici stricte privind migraţia au înregistrat un regres substanţial, relatează AFP.
 
UPDATE Premierul danez, liberalul Lars Lokke Rasmussen, şi-a recunoscut miercuri seară înfrângerea în alegerile parlamentare câştigate de social-democraţi, anunţând că joi va prezenta demisia guvernului său, transmit Reuters şi AFP. „Dragi prieteni, Partidul Liberal a avut un mare rezultat la alegeri, dar există o alternanţă” la putere, le-a spus Lars Lokke Rasmussen suporterilor săi.

Social-democraţii, favoriţi ai scrutinului, au înregistrat un uşor regres faţă de 2015, dar sunt frunte cu între 25,3 şi 25,9% din sufragii, potrivit exit-poll-urilor date publicităţii de televiziunile DR şi TV2 după închiderea birourilor de vot la ora locală 20.00 (18.00 GMT).

Ei beneficiază, în plus, de progresele altor partide de stânga şi de centru-stânga care le asigură o majoritate absolută de 90 de locuri din 179 în Parlament, potrivit Agerpres.
LIBERATION: În Danemarca, victoria ideologică a extremei drepte

Partidul Popular Danez, principala formaţiune naționalistă a țării, se așteaptă să scadă drastic la alegerile generale de marți. Dar lupta sa împotriva imigrației a fost preluată de toate partidele politice majore. El este anunțat ca principalul perdant al alegerilor parlamentare care vor avea loc miercuri în Danemarca. Partidul Popular Danez (DF), anti-imigranţi și populist, este creditat cu 11% din voturi în sondaje, comparativ cu 21% la alegerile parlamentare anterioare din 2015. Săptămâna trecută, în timpul alegerilor europene, el a pierdut deja trei din cele patru locuri de la Strasbourg, scrie Liberation, citat de Rador.

Cu toate acestea, formaţiunea condusă acum de Kristian Thulesen Dahl apare ca marele câștigător ideologic din ultimele două decenii. „Majoritatea pozițiilor anti-imigrație, anti-azil și anti-islam care au caracterizat în esenţă Partidul Popular Danez au devenit treptat standardizate până când au devenit omniprezente”, reaminteşte Susi Meret, conferențiar universitar la Universitatea Aalborg (Danemarca). Partidele „dominante” și-au însuşit discursul său.
mai mult la :  www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here