AcasăStiriStudio de film adus din Danemarca, la EducaTIFF 2012

Studio de film adus din Danemarca, la EducaTIFF 2012

Ediţia din acest an a EducaTIFF include, pe lângă programul de proiecţii de film urmate de dezbateri, şi ateliere de film pentru elevii claselor I-IX realizate într-un studio de film adus din Danemarca.

Atelierele EducaTIFF vor fi organizate în două studiouri speciale, aduse din Danemarca.

FILM-X este studioul de film computerizat, pentru copii şi adolescenţi, al Institutului de Film
Danez. Cinci astfel de studiouri diferite oferă oportunitatea de a explora mediul cinematografic,
punând la dispoziţie mijloacele necesare pentru dezvoltarea, punerea în scenă şi filmarea unor
scurtmetraje în spaţiul fizic şi virtual.

FILM-Y este versiunea mobilă a unuia dintre studiourile de la FILM-X din Copenhaga, ce se deplasează în diferite locuri pentru a le oferi copiilor şi adolescenţilor o ocazie unică de a-şi face propriul filmuleț. FILM-Y le oferă participanţilor accesul către lumea magică a filmului, introducându-i în zona efectelor speciale şi a poveştilor. Lucrând în echipe, ei regizează, interpretează, filmează, montează şi compun coloana sonoră pentru propriile filme, pe care la final le pot lua acasă pe DVD.

În perioada 1-17 iunie 2012, studioul FILM-Y din Danemarca va staţiona în Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă. De luni până vineri, grupurile şcolare se pot programa pentru vizite la studioul FILM-Y, iar sâmbătă şi duminică atelierele la FILM-Y sunt dedicate familiilor. La o astfel de vizită pot participa 8-12 persoane, iar atelierul durează 2 ore şi 30 de minute. Participarea la atelierele de film este gratuită.

Programul EducaTIFF 2012 începe cu 3 proiecţii de film.

The Great Bear/ Ursul uriaş (Danemarca, 2011, 75 min, animaţie; recomandat elevilor cu vârsta 8+); 24 mai, ora 10, la Cinema Victoria.

Dintotdeauna, Jonathan a fost foarte fericit să plece de unul singur la bunicul său, în vacanţă, sora lui fiind prea mică pentru a-l însoţi. Dar vara aceasta Sophie a crescut suficient! Din nefericire pentru Jonathan, care e în stare de orice ca să scape de mogâldeaţa atât de enervantă. Dar de îndată ce reuşeşte, intră în bucluc, căci Sophie este răpită de un urs uriaş. Jonathan trebuie s-o găsească înainte de a fi prea târziu, dar pentru asta trebuie să se aventureze în pădure.

Şcoala noastră/ Our school (SUA – Elveţia – România, 2011, 94 min, documentar; recomandat elevilor cu vârsta 11+); 25 mai, ora 10, la Cinema Victoria.

Alin, Beni şi Dana, trei copii romi dintr-un mic orăşel maramureşean, sunt parte dintr-una
din primele inţiative de desegregare şcolară din România. Atingând teme ca prejudecăţile
instituţionalizate, cercul vicios al sărăciei, şi difficultăţile din invaţământ, dar bine ancorat în ritmurile hipnotice şi realitatea profundă a comunităţii romilor, filmul este o emoţionantă poveste dulce-amăruie despre tradiţie şi progres, şi o meditaţie despre ce înseamnă o şansă la un viitor mai bun pentru noi toţi.

Crulic – drumul spre dincolo (România, 2011, 73 min, animaţie – documentar; recomandat elevilor cu vârstă 15+); 26 mai, ora 10, la Cinema Victoria.

Filmul spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, şi-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic. Filmul povesteşte însă drama cu un umor proaspăt care te face să râzi şi să plângi în acelaşi timp.

EducaTIFF, programul de educaţie media şi cinematografică, va avea loc în perioada 23 mai- 10 iunie, la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Studio de film adus din Danemarca, la EducaTIFF 2012

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! on O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad on Dansk kultur og skikke
Un smecher on Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel on Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... on Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai on Locuri de muncă în Danemarca