AcasăStiriUn job putred. 26 de romani s-au dus in Danemarca sa munceasca

Un job putred. 26 de romani s-au dus in Danemarca sa munceasca

Pentru 26 de romani angajati cu contract in Danemarca, bunastarea visata s-a transformat in chin. Luni de zile au trudit pe nimic, mai rau ca niste sclavi, la taierea bustenilor, in mijlocul unei paduri.

Cand n-au mai putut sa rabde, au cerut ajutorul autoritatilor.

Mercioiu Iahim, muncitor forestier: „Muncim ca niste sclavi, 12 ore pe zi, 7 zile pe saptamana… si nu ne platesc”

Sorescu Laurentiu, muncitor forestier: „L-am intrebat pe sef daca danezii ar veni sa munceasca in padure, in aceste conditii. Mi-a raspuns: „nici vorba!” Suntem romani si facem parte din Comunitatea europeana. Cum sa fim tratati in felul acesta?”

Plangerea lor a ajuns la autoritati. Inspectori de la Agentia pentru munca, de la Serviciile sociale, dar si politisti i-au gasit pe cei 26 de romani intr-o padure de langa Silkeborg. De luni de zile traiesc si muncesc acolo in conditii care duc cu gandul la sclavie.

O companie de exploatare forestiera i-a angajat promitandu-le mare cu sarea. Insa, in afara de 400 de coroane daneze, adica 50 si ceva de euro pentru fiecare, romanii n-au primit nimic din drepturile salariale prevazute in contract.

Directorului nu i se pare nimic in neregula.

Gunnar Petersen, director GP Skovdrift: „Le-am pus la dispozitie un container mobil cu dormitoare, omologat. Au spatii separate pentru dus si toalete, de asemenea o bucatarie de campanie”

Anette Skjoldborg, asistent social, Centrul impotriva traficului de persoane: „Au fost exploatati si au ajuns intr-o situatie precara. Au fost amagiti, si-au facut sperante desarte, iar acum muncesc si traiesc in conditii inacceptabile. Trebuie insa sa stabilim daca au fost fortati sau nu sa faca asta”.

Pana la finalizarea anchetei, autoritatile au inchis ceea ce angajatorul numeste „o tabara decenta de munca”.

Romanii au fost mutati temporar intr-un adapost, iar primaria sustine ca e gata sa le puna la dispozitie un microbuz care sa-i aduca inapoi in tara lor.

Un job putred. 26 de romani s-au dus in Danemarca sa munceasca

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! on O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad on Dansk kultur og skikke
Un smecher on Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel on Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... on Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai on Locuri de muncă în Danemarca