AcasăCopenhagaZeci de mii de manifestanţi în Danemarca, împotriva tăierii bugetului Educaţiei

Zeci de mii de manifestanţi în Danemarca, împotriva tăierii bugetului Educaţiei

Zeci de mii de studenţi şi liceeni danezi au manifestat joi contra tăierilor bugetare planificate de guvernul de dreapta în bugetul educaţiei, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit poliţiei, între 10.000 şi 15.000 de manifestanţi au fost pe străzile capitalei Copenhaga. În jur de 5.000 de manifestanţi au fost în al doilea oraş al ţării, Aarhus, potrivit cotidianului BT.

Guvernul a anunţat reduceri suplimentare în bugetul liceelor şi universităţilor de 2% pe an în următorii patru ani, subliniind că Danemarca este ţara care cheltuieşte cel mai mult în materie de educaţie pe locuitor.

Potrivit oponenţilor acestor măsuri, astfel de reduceri ar trimite un profesor din zece în şomaj. Guvernul a asigurat că economiile ar putea fi realizate fără a afecta calitatea învăţământului.


Danemarca este ţara OCDE care a cheltuit cel mai mult pe educaţie în 2011, ultimul an pentru care sunt disponibile aceste date, a declarat anul trecut Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, aminteşte France Presse.

Această ţară a cheltuit 7,9% din PIB în sectorul educaţiei, urmată de Islanda cu 7,7% şi Coreea de Sud, 7,6%.

Salariile profesorilor danezi sunt mult mai mari decât media în cadrul OCDE. La începutul carierei, ele sunt mai mari cu 40-50%, potrivit organizaţiei.

sursa :  http://www.stiripesurse.ro/zeci-de-mii-de-manifestanti-in-danemarca-impotriva-taierii-bugetului-educatiei_971588.html

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! on O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad on Dansk kultur og skikke
Un smecher on Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel on Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... on Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai on Locuri de muncă în Danemarca
Guffy on