Poate că marile bănci centrale ale lumii încearcă să pună punct dobânzilor negative, dar nu şi banca centrală a Danemarcei, scrie Bloomberg.
Experimentul dobânzilor negative şi-a pus o amprentă puternică asupra acestei ţări. După cinci ani cu dobânzi sub zero şi poate încă trei care vor urma, danezii nu prea mai sunt oamenii care obişnuiau să fie. Economiştii Danske Bank spun că există riscul ca gospodăriile să fi uitat cum este viaţa cu dobânzi peste zero.
„Lumea pare fundamental diferită faţă de acum 10 ani, când Danemarca avea dobânzi pozitive”, spune Jens Naervig Pedersen, analist la Danske. „Riscul principal legat de această perioadă lungă de rate negative sau foarte scăzute este ca oamenii să ajungă să creadă că acestea reprezintă normalitatea”.
Danemarca şi-a dus pentru prima dată dobânzile sub zero la mijlocul anului 2012 pe fondul crizei datoriilor din Europa. Mai apoi, în 2015, criza francului elveţian a fost urmată de un atac speculativ îndreptat împotriva Danemarcei. Aceasta a reacţionat prin reducerea dobânzii de referinţă la minus 0,75%, printarea de monedă şi suspendarea vânzărilor de obligaţiuni. Între timp, danezii au acumulat economii peste economii, ceea ce a dus la un excedent de cont curent de aproape 9% din PIB. Pedersen spune că toţi aceşti factori înseamnă că Danemarca nu va putea urca peste zero cu dobânzile în viitorul apropiat, chiar în condiţiile în care alte bănci centrale îşi majorează dobânzile.
Tore Stramer, economist-şef al celei mai mari bănci ipotecare a Danemarcei, Nykredit, spune că pericolul este ca mulţi dintre cei care cumpără pentru prima dată o locuinţă să nu-şi dea seama de nivelul datoriilor lor pentru că nu au avut parte decât de costuri scăzute de finanţare.
Potrivit Danske, Banca Centrală Europeană nu-şi va majora dobânda de referinţă până în 2019. Danemarca îi va „urma probabil exemplu”, spune Pedersen, dar adăugând doar 10 puncte bază.
Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.