AcasăStiriDanemarca, un exemplu de succes in tranzitia catre regenerabile

Danemarca, un exemplu de succes in tranzitia catre regenerabile

Germania este privita de multa vreme ca un deschizator de drumuri cand vine vorba despre dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, insa ceea ce nu multi stiu este ca si Germania se mai inspira uneori de la altii. Danemarca este privita ca un exemplu demn de urmat, dupa ce statul a realizat cu succes tranzitia catre energia verde. Atat Germania, cat si Danemarca, au o traditie veche in folosirea electricitatii provenite din arderea carbunilor, iar acum sunt de laudat pentru obiectivele ambitioase in ceea ce priveste trecerea de la carbune la energia regenerabila. 

In prezent, Danemarca obtine din surse regenerabile 40% din totalul energiei produse la nivel national, fata de doar 25% cat producea Germania la mijlocul anului curent. De asemenea, Danemarca este inaintea Germaniei si din punctul de vedere al retelelor inteligente, acestea aflandu-se in stadii mult mai avansate la danezi decat la nemti.  Un exemplu elocvent este proiectul de retea de pe insula daneza Bornholm, cu o populatie de 40.000 de locuitori. Scopul proiectului, care a inceput in 2011 si a fost conceput pentru o perioada de patru ani, este de a dovedi Europei ca se poate produce peste 50% din energie folosind sursele solare si eoliene, considerate fluctuante si mai putin predictibile.  O alta diferenta majora intre Germania si Danemarca este ca prima tara nu are o retea unica de electricitate, detinuta de stat. In schimb, Danemarca si-a nationalizat retelele inca din 2005. Una din cele doua mari retele daneze apartine sistemului Nordic, iar cealalta este pentru continentul european, ambele fiind insa conectate intre ele. 

Pe de alta parte, Germania are patru retele de tranzitare, motiv pentru care intampina probleme in tranzitia catre regenerabile, deoarece operatorii individuali, de obicei apartinand investitorilor, nu isi coordoneaza actiunile, existand chiar posibilitatea ca unul dintre ei sa nu aiba fonduri pentru acest scop.
Mai mult decat atat, Danemarca se bazeaza mult mai mult pe biomasa din centralele in cogenerare, avantajul fiind ca toata caldura rezultata este mai usor de stocat decat electricitatea. 
In afara de electricitate si caldura, Transporturile sunt un alt sector important, in care Germania este depasita de Danemarca. In timp ce Germania inca se bazeaza pe tehnologiile vechi, Danemarca se mandreste cu a sa capitala Copenhaga, care se vrea a fi orasul cu cel mai evoluat transport pe bicicleta din lume, dovedind astfel ca viitorul acestui sector nu trebuie sa fie neaparat legat de autovehicule.
In alta ordine de idei, Danemarca are cele mai mari preturi din lume la electricitate, insa compenseaza la capitolul “Venituri”, ea fiind una din cele mai bogate tari membre ale Uniunii Europene. 

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Comentarii

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura