Danezii care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva încheierii afacerii se tem că Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană, va dicta strategia companiei, va creşte preţurile utilităţilor şi nu va plăti taxele datorate statului.
În Danemarca, încercarea guvernului de a vinde o parte din compania energetică Dong către un grup de investitori conduşi de banca de investiţii americană Goldman Sachs a dus la plecarea unuia dintre cei trei parteneri din coaliţia de guvernare de centru-stânga. Danezii care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva încheierii afacerii se tem că Goldman Sachs va dicta strategia companiei, va creşte preţurile utilităţilor şi nu va plăti taxele datorate statului.
Goldman va cumpăra pachetul printr-un vehicul de investiţii – New Energy Investment – şi va intra într-un parteneriat cu ATP şi PFA, cele mai mari fonduri de pensii din Danemarca, care vor controla 4,9%, respectiv 1,8% din compania energetică.
Partidul Popular Socialist a părăsit coaliţia de guvernare joi înainte de votul din parlamentul danez, care a aprobat vânzarea a 19% din compania energetică către consorţiul controlat de Goldman Sachs pentru suma de 1,5 mld. dolari. Şase miniştri, al afacerilor externe, al sănătăţii, al mediului, al transporturilor, al taxelor şi al afacerilor sociale, au părăsit cabinetul condus de primul-ministru Helle Thorning-Schmidt în urma neînţelegerilor din interiorul partidului, unde unii membri consideră că Goldman Sachs primeşte prea multă putere. Annette Vilhelmsen, liderul Partidului Popular Socialist, o susţinătoare a vânzării pachetului de acţiuni către Goldman, şi-a dat demisia nereuşind să ajungă la un consens cu membrii formaţiunii politice. Potrivit lui Vilhelmsen, Partidul Popular Socialist va continua să sprijine guvernul.
Mai mulţi parlamentari ai Partidului Popular Socialist au spus că vor boicota votul din parlament, sfidând-o pe Helle Thorning-Schmidt, care a ameninţat că partidul va fi scos de la guvernare dacă vreunul dintre parlamentarii săi nu va vota în favoarea tranzacţiei. „Atât timp cât nu pot vota cum vreau, nu pot intra în parlament şi am decis să boicotez votul de astăzi“, a scris Özlem Cekic pe pagina sa de Facebook. „Afacerea Goldman Sachs ar putea fi costisitoare pentru plătitorii de taxe“, consideră Cekic.
Dong vinde o parte din acţiunile sale ca parte a unui proces de restructurare anunţat în februarie anul trecut şi a cărui menire este reducerea costurilor şi a datoriilor, creşterea investiţiilor în activităţile de explorare de petrol şi gaze, precum şi creşterea investiţiilor în proiecte eoliene. Planul de restructurare prevede tăierea cheltuielilor cu 20% şi vânzarea de active pentru 10 mld. de coroane (1,8 mld. dolari). Potrivit acordului, Goldman Sachs va primi un loc în consiliul de administraţie al companiei energetice. Împreună cu cele două fonduri de pensii, banca de investiţii va avea drept de veto în ceea ce priveşte strategia şi managementul companiei, mai exact în numirea CEO-ului şi a directorului financiar. Goldman investeşte 1,45 mld. dolari, iar cele două fonduri de pensii aproximativ 550 mil. dolari.
Danezii nu vor sa cedeze americanilor 19% din cea mai mare companie de energie din Danemarca
Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.