Premierul danez Helle Thorning-Schmidt ar putea fi nevoită să anunţe alegeri anticipate, spre finalul acestui an, pentru că guvernul său de centru-stânga a pierdut orice sprijin din partea Alianţei Roşilor şi Verzilor, ale cărei voturi sunt necesare pentru ca ea să rămână la putere, relatează portalul EurActiv.
De când a preluat funcţia de prim-ministru, fiind prima femeie care ocupă acest post în ţara sa, în octombrie anul trecut, Thorning-Schmidt a scăzut constant în sondajele de opinie.
Un sondaj recent arată că social-democraţii au ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie, adică la 16,9% din opţiunile electoratului, de la 24,8% în toamna anului trecut. Cel mai mare partid de opoziţie, liberalii, conduşi de fostul premier Lars Rasmussen, a ajuns la cote mai înalte decât cele trei partide care formează coaliţia de guvernământ, împreună.
Alegătorii nu mai simpatizează partidul doamnei Thorning-Schmidt, susţinând că ea nu-şi respectă promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală. Sunt dezamăgiţi de guvernul pe care-l conduce şi care include şi Partidul Popular Socialist şi Social Liberalii. O acuză că ar fi virat politicile spre dreapta, reformând ajutoarele de şomaj, vârsta de pensionare şi pensiile, pentru a reduce deficitul Danemarcei până la 1,8% din PIB.
Danemarca are creştere economică de 0,4%
Şi toate acestea în ciuda faptului că economia daneză o duce bine, comparativ cu restul UE, cu o rată a şomajului de doar 6,2%, faţă de media din statele zonei euro, 11,1%. Creşterea economică a fost de 0,4% în primul trimestru al anului 2012, în timp ce investitorii străini cumpără coroane daneze cu randament negativ, plătind, de fapt, Danemarca să le accepte banii, pentru că această ţară este percepută ca un rai financiar, fără riscuri.
Luând însă în considerare perspectiva viitoarelor schimbări dmeografice, premierul şi opoziţia au căzut de acord că reformele sunt necesare acum, pentru a salva statul bunăstării pe termen lung.
În iunie, executivul a căzut de acord cu partidele de centru-dreapta asupra unui pachete de taxe. După negocieri ce au durat o lună, ministrul de Finanţe Bjarne Corydon a decis să încheie un acord de ultim moment cu opoziţia. Acesta prevedea, printre altele, creşterea creditelor fiscale pentru persoanele angajate şi reducerea ajutoarelor pentru şomeri.
Alianţa Roşilor şi Verzilor a denunţat imediat guvernul, iar unul dintre parlamentarii formaţiunii, Johanne Schmidt-Nielsen, a anunţat imediat la televiziune că partidul nu mai are încredere în guvern şi că a trecut în opoziţie.
Discuţii pentru bugetul pe 2013
Premierul se aşteaptă să primească voturile partidului de stânga în negocierile privind bugetul pe 2013, va trebui să aducă alte beneficii pentru partidele din opoziţie, care nu au intenţia de a păstra acest guvern la putere.
Popularitatea lui Thorning-Schmidt scade şi ea. Doi din trei danezi spun într-un sondaj de opinie, în iunie, că sunt nemulţumiţi de modul în care premierul conduce ţara. Într-o analiză referitoare la primii 100 cei mai puternici oameni de decizie din Danemarca, realizată de o publicaţie daneză, prim-ministrul s-a clasat abia pe locul doi, după liderul social-liberal şi ministru al Economiei şi Internelor, Margrethe Vestager, precizează sursa citată.
… Guvernul danez ar putea cădea, în toamnă
Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
E foarte posibil.
Am scris eu pe undeva pe aici, imediat dupa alegeri, ca e pacat dar o sa dureze cam un an. Au castigat la limita si nu s-au tinut de cuvant, chestie care nu e specifica social-democratilor.
Parte nasoala e asemanatoare ca in Romania, ca vin aia care au fost inainte cu care clar va fi mai nasol.