Părul reginei, strâns întotdeauna într-un coc impecabil, a devenit alb, conferindu-i suveranei daneze un aer de bunică ideală pentru numeroşii ei nepoţi.
Însă „Daisy”, aşa cum i se mai spune reginei, a rămas suplă şi cu un spirit alert. La vârsta de 75 de ani, suverana daneză îşi asumă în continuare pe deplin pasiunea pe care o are pentru ţinutele în culori stridente şi pentru pălăriile excentrice.
Margrethe a II-a este foarte apreciată de supuşii ei pentru a ştiut „să modernizeze o monarhie îmbătrânită şi să o adapteze la evoluţia societăţii”, fără să o bruscheze, a declarat Lars Hovbakke Soerensen, conferenţiar la Universitatea din Copenhaga.
Aproape 80% dintre danezi se declară în favoarea monarhiei, potrivit unui sondaj publicat în decembrie, iar aceste rezultate fac din Danemarca „cea mai populară monarhie din Europa”, potrivit lui Lars Hovbakke Soerensen.
Regina Margrethe a II-a a început să fie iubită de danezi mai ales la începutul anilor ’80, când şi-a asumat rolul de artistă cu talente multiple.
Intelectuală poliglotă, suverana daneză a debutat în domeniul traducerilor literare, lansând în 1981, sub pseudonim şi în colaborare cu soţul ei, o versiune daneză a volumului „Tous les hommes sont mortels” de Simone de Beauvoir.
Regina a confecţionat costumele şi decorurile pentru numeroase spectacole şi seriale de televiziune.
Suverana daneză s-a remarcat în special în domeniul desenului şi al picturii. Regina Margrethe a II-a a realizat ilustraţiile pentru multe volume literare, precum reeditarea, în 2002, a volumului „Stăpânul inelelor” de J.R.R. Tolkien.
Picturile ei, aproape abstracte, au fost expuse în muzee şi galerii de artă prestigioase, atât în Danemarca, cât şi în străinătate.
Optimismul şi angajamentul ei constant au făcut-o să devină foarte simpatică în ochii danezilor, chiar dacă i-au adus şi un val de critici într-o monarhie constituţională, în care regina, al cărei statut o situează deasupra partidelor politice, îi impune însă şi o anumită atitudine rezervată.
Recomandam un articol din Februarie 2012 de la RFI
Margrethe urcă pe tronul Danemarcei pe 14 ianuarie 1972, la nici 31 de ani, devenind astfel prima femeie care preia sceptrul celei mai vechi monarhii europene. Deja mamă a doi băieţi din mariajul cu un francez – devenit între timp prinţul Henrik – Margrethe a devenit patru decenii mai târziu cea mai populară suverană din Europa, în ciuda aerului de bunicuţă pe care şi-l cultivă cu mare atenţie.
Adeptă, ca şi regina Elisabeta a Marii Britanii, a unor pălării excentrice şi a unor ţinute excesiv de colorate, suverana daneză e foarte cunoscută şi pentru numărul impresionant de ţigări pe care le fumează. De altfel, când danezii vor să spună despre cineva că fumează mult, spun „fumează ca regina Margrethe”.
Intelectuală poliglotă, suverana daneză este şi o artistă recunoscută. A confecţionat costume şi decoruri pentru numeroase spectacole şi filme, iar desenele şi picturile ei – adesea abstracte – sunt expuse în mari muzee şi galerii din Danemarca şi din străinătate. Apreciată şi pentru că a ştiut să modernizeze o monarhie ce tindea să se închisteze, Margrethe a adaptat-o evoluţiei societăţii în care trăieşte lumea de azi. Numai aşa se explică faptul că opt danezi din zece se declară favorabili monarhiei. Totodată însă, o majoritate din compatrioţii ei şi-ar dori ca Margrethe să abdice în următorul deceniu în favoarea fiului ei cel mare, Frederick. Decisă să nu iasă însă la pensie prea devreme, suverana şi-a avertizat supuşii: „voi rămâne pe tron până ce voi cădea de pe el”.
Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.