„…. Penibil a fost momentul când am primit banii respectivi, mi-a întins în dreptul gurii banii și mi-a spus în engleza : Ia mamaca-i ca iți era foame`. Din păcate ca în marea majoritate a cazurilor în care muncești în afara nu beneficiezi de drepturi egale, e oarecum de așteptat, dar întrebarea este pana unde poate duce aceasta inegalitatea în drepturi. Oricât ai munci sa nu te aștepți la recunoștința, dacă ai o problema legata de salariu, ore suplimentare, impozitare incorecta, și mergi sa ceri un sfat sau ajutorul, mai mult de o ridicare din umeri sau un răspuns de genul „ asta e sistemul „ nu primești. Singurul lucru care îl fac pentru tine este sa îți dea de munca, în rest ești un nimeni, unul dintre milioanele de est europeni săraci care muncesc sperând în ceva mai bun.”
Asemenea multor romani am încercat sa ies din tara, sa muncesc și sa vad cum este sa trăiești în tari din vestul Europei.Am reușit sa ajung în Anglia prima data la una din fermele de lângă Cambridge.A fost o experienta interesanta,dar nu de asta vreau sa vorbesc acum.
Având în vedere lipsa locurilor de munca din românia și salariile mici , m-am hotărât sa plec iar în afara după ce am terminat facultatea.Asa am găsit un contract de munca pentru Danemarca. Nu este vorba de un contract prin una din multele firme care iți cer înainte de toate comision; se exclude…e prea periculos și nu recomand nimănui, știu cazuri concrete de înșelăciune. Contractul a fost intermediat de forțele de munca și Eures, ceea ce m-a făcut sa am încredere, mai ales ca nu se cereau taxe și comisioane în avans, asa ca l-am acceptat.
După ce am dat actele necesare ( selectau numai tineri absolvenți ai unei universități de agronomie vorbitori de engleza), am avut un interviu cu reprezentanții firmei de recrutare din Danemarca (Work in Danemark); firma care a trimis doua tipe zâmbărețe ce ne-au prezentat oferta care suna în felul următor :
– salariu 1300 Euro pe luna (ca asta ne interesează in primul rand)
-ore lucrate 37 de ore pe săptămâna
-orele suplimentare se plătesc
-impozit plătit din salariu de 8%
-cazare asigurata pentru care plătești intre 100 și 200 de euro pe luna
-contract pe 18 luni
Pagina din contract in care se specifica ca lucrez 40 de ore |
Cei de la Work in Danemark mi-au găsit de munca la ferma Lynderupgaard&Marienholm cu adresa in Nørager 9610, lucram pentru Niels Juel iar una din fetele lui Birgitte Juel ne era manager.
Înainte sa ajung la ferma, managera Brigitte a trimis un mail în care a explicat ca vom lucra 40 de ore pe săptămâna și ca ei sunt oameni faini deschiși la minte și înțelegători și cu simțul umorului.Suna foarte bine, astfel ca în momentul în care m-au sunat în cursul lunii august 2010 am întrebat când vor ei sa ajung la ferma lor, iar ei mi-au răspuns ca ar fi bine dacă as putea sa ajung cat mai curând posibil având în vedere ca au mult de munca.Asa am și făcut, am fost la ferma pe 31 august.Când am ajuns acolo am constatat cu stupoare ca nimeni din conducerea fermei nu știa de condițiile contractuale care mi se prezentaseră la interviu, știau doar de salariu și nimic mai mult.Cei de la workindanemark nu au discutat nimic cu fermierii legat de contract.
Fisa de la Fisc (Skat) cu impozitul |
Am început munca de a 2-a zi,am spălat grajduri, și nu am muncit 37 de ore cat mi s-a spus la interviu nici 40 cat scria în noul contract ci mai bine de 43 de ore pe săptămâna. Mi-au spus ca voi lucra asa o luna sau doua luni pana învăț și eu sistemul. Asa am muncit 4 luni fără ca sa se schimbe programul, deși nu știu cat de multe trebuie sa înveți ca sa speli un grajd sa castrezi purceluși de 3 sau 4 zile sau sa faci niște injecții. Când într-o zi am refuzat sa mai lucrez overtime neplătit și am cerut sa discut cu managera, aceasta l-a trimis pe soțul ei, și el angajat al fermei, care a început sa ne amenințe ca ne trimite acasă, șamd. Lucram de aproape patru luni fără sa fi fost plătiți, trăind cu bani împrumutați în momentul respectiv…..
sursa si articol complet :
La ferma in Danemarca !
Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
esti un nimeni doar daca asta e alegerea ta. nu zic ca e usoara munca in ferma(de porci-in cazul meu), dar daca n-ai mai lucrat in ferma e greu la inceput(nu vorbesc de facut injectii, ca aia oricine poate, spalatul e partea cea mai nasoala, cum ziceai si tu), dar sa pui un diagnostic, si a aplici un tratament corect, e necesar ceva timp. acest lucru il poti imbunatati doar prin munca repetata. despre celelalte lucruri relatate de tine, depind de la ferma la alta
bai fratilor, cine va pune sa acceptati asemenea conditii? Pana la urma voi ati venit ca ati vrut, si tot voi daca vreti puteti pleca. Puteti sa cereti ajutorul unui sindicat sau puteti sa cereti banii si sa plecati, daca nu vi-i da, mergeti la politie. Asa cum procedati acum e cel mai gresit.
Stricati piata de munca, pt ca data viitoare angajatorul se va gandi ca sa puna aceleasi conditii, ca au mai fost niste fraieri care au acceptat asta.
Daca fiecare roman care nu isi primeste banii, merge la autoritati, sigur o sa se schimbe treaba.
Nu mai inghititi toate porcariile de la toti taranii.