Akvavit-ul (care mai este cunoscut și sub denumirile de Aquavit, Akevitt, Akvaviitti sau Ákavíti) este o băutură distilată specifică țărilor nordice, aromată, cu o tărie alcoolică de 40-45 de grade și a cărei denumire vine de la sintagma latinească „aqua vitae” (=„apa vieții”).
Nu este însă și singura „apă a vieții” din Europa. Francezii numesc generic distilatele (și în primul rând rachiurile de fructe) „eau-de-vie”, după cum și termenul de whisky (v-am povestit deja) vine din celticul uisce beatha, care înseamnă același lucru. Mai aproape de noi, polonezul „wódka” și rusescul „vodka” sunt diminutive ale termenului „apă” (de unde și lipovenescul „apșoară” pentru votcă).
Puțină istorie și câteva tradiții
Prime mențiune despre akvavit apare într-o scrisoare din 1531, adresată de Eske Bille, seniorul fortăreței daneze Bergenhus, lui Olav Engelbrektsson, ultimul arhiepiscop romano-catolic al Norvegiei. Scrisoarea, datată 13 noiembrie, însoțea un pachet ce conținea „niște apă care este numită Aqua Vitae și e de ajutor la multe boli pe care le poate avea omul, atât pe dinăuntru cât și pe dinafară”.
Dacă credința în proprietățile medicinale ale akvavit-ului s-a mai diminuat cu timpul, există și astăzi convingerea că el chiar este un digestiv eficient, mai ales după o masă cu multe mâncăruri grase (și, pe deasupra, „ajută peștele să înoate mai bine în stomac”). În Danemarca este practic obligatorie prezența sa pe mesele de Crăciun, iar în Norvegia, pe lângă Nașterea Domnului, se mai adaugă Învierea și Ziua Națională (Grunnlovsdag).
mai mult la :
…Akvavit, apa vieții scandinave
Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.