Cinci botoșăneni implicați într-o mega rețea de trafic de persoane cu ramificații în Danemarca au fost condamnați de Tribunalul Arad, după un proces care a durat mai bine de trei ani. Sentința a fost pronunțată ieri, toți cei 15 inculpați fiind găsiți vinovați și condamnați pentru trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat. Cinci dintre ei au primit pedepse cu executare, iar restul cu suspendare.

Astfel, botoșănenii Leonardo Bogatu, Cosmin Bogdan Dănilă, Adela Dănilă și Liliana Cîmpeanu s-au ales cu pedepse rezultante de doi ani și trei luni de închisoare cu suspendare. În schimb, Dan Cîmpeanu, care avea o condamnare mai veche cu suspendare, riscă să ajungă la pușcărie, întrucât magistrații au revocat suspendarea și au adăugat pedeapsa la vechea condamnare, el având de executat prin urmare o pedeapsă de trei ani și trei luni de detenție.

Firme fantomă deschise pe numele victimelor

Suspecţii au fost acuzați și trimiși în judecată întrucât, începând cu 2012, ar fi recrutat 100 de persoane cu o situaţie materială precară şi, în schimbul unor promisiuni de angajare, acestea ar fi fost duse în Danemarca, unde ar fi fost obligate să execute diferite activităţi oneroase. În numele victimelor, membrii grupării ar fi constituit firme fantomă, ar fi deschis conturi bancare şi ar fi obţinut cărţi de credit, pe care le-ar fi utilizat în achiziţii de produse, prejudiciul total fiind estimat la şapte milioane de euro.

Gruparea a fost descoperită în iarna lui 2014-2015, când autorităţile daneze au descoperit o adevărată rețea formată din români, care au obținut credite cu acte false. Ulterior, cercetările au fost extinse și s-a ajuns la această grupare din care făceau parte și botoșănenii. Astfel, dosarul a fost instrumentat de o echipă mixtă, formată din patru poliţişti români de la Crimă Organizată şi aproximativ 80 de omologi de-ai lor din Danemarca, iar o prima operaţiune a avut loc în 2015, când partea daneză a dispus arestarea a 20 de membri.

Abia atunci s-a aflat cum acționa de fapt rețeaua. Astfel, suspecții racolau persoane din medii defavorizate care erau interesate să plece la muncă în străinătate. Le cerea o primă sumă pentru acte și proceduri, după care erau duse în Danemarca.

mai mult la  www.monitorulbt.ro


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.