Lugojeanul Ionuţ-Adrian Cuth, 22 de ani, este unul dintre mulţii studenţi români care studiază în Danemarca. Adrian urmează „Architectural Technology and Construction Management”, la Business Academy Aarhus, din Danemarca. La Lugoj, a absolvit Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte”.
– Ce facultate urmezi în Danemarca şi ce te-a determinat să începi studii în altă ţară?
– Sunt student la Business Academy Aarhus, la un profil destul de interesant, Architectural Technology and Construction Management. Motivul pentru care am aplicat la o facultate în străinătate a fost simplu, vroiam altceva, am vrut o nouă experienţă, departe de corupţia din facultăţile de la noi, departe de zecile de materii pe care le înveţi fără rost, şi mai cu seamă am vrut să încep o viaţă într-un alt ambient.
– Care sunt condiţiile de studiu din Danemarca?
– Pentru a putea studia aici trebuie să îndeplineşti anumite conditii, însă nu este foarte greu să aplici. Primul pas pe care l-am făcut eu a fost să vorbesc cu doamna Emilia Szuszmann, iar sub îndrumarea ei mi-am pregătit dosarul ce consta în diploma de bacalaureat, 2 recomandări de la profesori şi diplome de la activităţi extraşcolare. Selecţia de dosare se face la început şi, dacă, corespunzi cerinţelor vei avea un interviu cu unul dintre profesori. Iar apoi urmează greul, cu găsirea unei locuinţe şi a unui job part-time.
– Cum se desfăşoară cursurile?
– Trebuie să spun că am rămas plăcut impresionat de ceea ce se întamplă la cursuri, este o atmosferă foarte relaxantă, iar tot ceea ce trebuie să ştii îţi este prezentat în powerpoint cu ajutorul unui videoproiector, ori direct pe laptopul personal. Este o cerinţă ca fiecare să vină cu un laptop la cursuri, pentru că toate materialele sunt încărcate în reţeaua şcolii. Un alt aspect important este că nu ai materii în plus şi nici nu ai să înveţi teorie până în pragul nebuniei, asa cum se întamplă în facultatile din România, doar lucrurile folositoare le înveţi, iar practica este la ordinea zilei, orice înveţi trebuie experimentat indiferent despre ce este vorba. De exemplu, am avut de făcut un proiect în care trebuia să prezentăm 3 tipuri diferite de case, iar ca să ne facem o idee mai bună am fost să vizităm 3 cartiere diferite, iar acum trebuie să mergem într-un study trip, pentru 3 zile, să mai culegem informaţii direct de pe şantier. Ce mai pot spune este că în primul semestru nu avem examene, doar prezentări şi proiecte mai mici, însă în al doilea avem de făcut un singur proiect, mai amplu, pe care îl vom prezenta.
articol complet la :
Lugojeanul Ionuţ-Adrian Cuth este unul dintre mulţii studenţi români …
Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.