AcasăPrima paginaA murit indragitul scriitor danez Sven Hassel, autorul seriei Gestapo*

A murit indragitul scriitor danez Sven Hassel, autorul seriei Gestapo*

Cunoscutul scriitor danez Sven Hassel a încetat din viaţă, pe 21 septembrie, la vârsta de 95 de ani. Din păcate, publicul larg a aflat de-abia astăzi vestea tristă, prin intermediul unui comunicat de presă.

Hassel s-a remarcat prin literatura sa de război, romanele sale relatând într-un ton accesibil propria-i experienţă din Al Doilea Război Mondial, acolo unde a luptat pentru germani.

Scriitorul a fost ţinta multor critici din partea mai multor persoane care l-ar fi acuzat că a inventat multe dintre poveştile pe care le-a relatat în romane.

Starea sa de sănătate a scriitorului se deteriorase rapid, în special în ultimele zile, şi deşi a luptat cu multă îndârjire, inima sa a cedat în cele din urmă.

Omul care a supravieţuit unui război şi a recreat experienţe de război în 14 cărţi citite de 52 de milioane de oameni a dus, în ultimii 40 de ani, o existenţă liniştită la Barcelona. Romanele lui Sven Hassel, traduse în zeci de limbi şi publicate în milioane de exemplare, au făcut înconjurul lumii.

Autorul danez, pe numele său adevărat Sven Pederse, s-a născut la 19 aprilie 1917, la Fredensborg, Danemarca. La un an după înrolarea sa în armată,  în anul 1938, Sven nu s-a mai întors la unitate, motiv pentru care a fost acuzat de dezertare și transferat la Sonderabteilung, o unitate penală condusă de criminali și disidenţi, de unde a fost eliberat în 1949.

Printre romanele semnate de Hassel se numără: „Blindatele morții” (1958); „Camarazi de front” (1960); „Batalion de marș” (1962); „Gestapo” (1963); „Monte Cassino” (1963); „General SS” (1969); „Drum sângeros către moarte” (1977).

Sursă foto: http://www.svenhassel.net

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Dumnezeu sa-l ierte!
    Cartile lui mi-au infrumusetat adolescenta. Era un schimb intens de carti intre prieteni si chiar intre cartiere in cazul Blindatelor mortii, Monte Cassino si Gestapo ….
    Nu stiam ca e danez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca