A murit indragitul scriitor danez Sven Hassel, autorul seriei Gestapo*

1
1148

Cunoscutul scriitor danez Sven Hassel a încetat din viaţă, pe 21 septembrie, la vârsta de 95 de ani. Din păcate, publicul larg a aflat de-abia astăzi vestea tristă, prin intermediul unui comunicat de presă.

Hassel s-a remarcat prin literatura sa de război, romanele sale relatând într-un ton accesibil propria-i experienţă din Al Doilea Război Mondial, acolo unde a luptat pentru germani.

Scriitorul a fost ţinta multor critici din partea mai multor persoane care l-ar fi acuzat că a inventat multe dintre poveştile pe care le-a relatat în romane.

Starea sa de sănătate a scriitorului se deteriorase rapid, în special în ultimele zile, şi deşi a luptat cu multă îndârjire, inima sa a cedat în cele din urmă.

Omul care a supravieţuit unui război şi a recreat experienţe de război în 14 cărţi citite de 52 de milioane de oameni a dus, în ultimii 40 de ani, o existenţă liniştită la Barcelona. Romanele lui Sven Hassel, traduse în zeci de limbi şi publicate în milioane de exemplare, au făcut înconjurul lumii.

Autorul danez, pe numele său adevărat Sven Pederse, s-a născut la 19 aprilie 1917, la Fredensborg, Danemarca. La un an după înrolarea sa în armată,  în anul 1938, Sven nu s-a mai întors la unitate, motiv pentru care a fost acuzat de dezertare și transferat la Sonderabteilung, o unitate penală condusă de criminali și disidenţi, de unde a fost eliberat în 1949.

Printre romanele semnate de Hassel se numără: „Blindatele morții” (1958); „Camarazi de front” (1960); „Batalion de marș” (1962); „Gestapo” (1963); „Monte Cassino” (1963); „General SS” (1969); „Drum sângeros către moarte” (1977).

Sursă foto: http://www.svenhassel.net

1 COMENTARIU

  1. Dumnezeu sa-l ierte!
    Cartile lui mi-au infrumusetat adolescenta. Era un schimb intens de carti intre prieteni si chiar intre cartiere in cazul Blindatelor mortii, Monte Cassino si Gestapo ….
    Nu stiam ca e danez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here