AcasăPrima paginaAnja Andersen - daneza care a făcut din handbal un spectacol şi...

Anja Andersen – daneza care a făcut din handbal un spectacol şi din viaţa ei sexuală un subiect de tabloid

Anja Andersen este o fostă jucătoare profesionistă care a făcut ca handbalul danez să pună în umbră fotbalul în ţara ei.

Cunoscută publicului român şi datorită aventurii pe banca tehnică a formaţiei Oltchim Râmnicu Vâlcea, Anja Andersen a ţinut ani buni prima pagină a ziarelor sportive şi tabloide din lume, orientarea ei sexuală şi relaţia cu o altă celebră jucătoare – Camilla Andersen – devenind subiecte preferate ale jurnaliştilor. Însă lăsând acest aspect deoparte, Anja Andersen va fi mereu acea jucătoare ieşită din comun, născătoare de faze antologice în handbalul feminin şi care la mijlocul anilor ’90 a câştigat tot ce se putea câştiga, transformând totodată handbalul într-un spectacol.

Născută pe 15 februarie 1969 la Odense, Anja s-a remarcat încă din perioada junioratului, când a început să cucerească medalii pe bandă rulantă, dar şi prin temperamentul ei de pe teren. Pasiunea pentru handbal a moştenit-o de la tatăl ei, Keld Andersen, care a participat la Jocurile Olimpice din 1972 cu naţionala masculină de handbal a Danemarcei. Însă talentul avea să îi fie ursit Anjei, iar abilităţile impresionante au făcut-o cunoscută în toată lumea. După prima medalie de aur obţinută la Campionatul European din 1994, handbalistele daneze au fost poreclite afectuos „doamnele de fier” şi au căpătat statutul de eroine sportive naţionale.

Atlanta 1996
Printre ele se afla şi Anja, indisputabil cea mai controversată jucătoare dintre vedetele echipei. Temperamentul – asemănat cu cel al răţoiului Donald Duck, unul din personajele ei preferate – i-a cauzat numeroase probleme la lot, iar la Olimpiada din 1996 antrenorul Ulrik Wilbek a exclus-o pentru scurtă vreme din echipă în urma disputelor privind stilul ei de joc. Nu a ratat însă niciuna din cele cinci partide ale echipei, iar cele 33 de goluri marcate au ajutat Danemarca să obţină medalia de aur chiar la debut.

După victorii la scor cu Ungaria, China şi SUA în grupa A, Danemarca a dispus de Norvegia cu 23-19 în semifinale, pentru ca în finală – poate cea mai grozavă din istoria handbalului olimpic – să fie nevoie de prelungiri pentru a învinge Coreea de Sud cu 37-33 (13:17, 29:29). Anja Andersen a înscris 11 goluri în finală, cu opt mai puţine decât golgetera competiţiei Lim O-kyeong, însă suficiente pentru a fi selecţionată, alături de portăriţa Susanne Lauritsen, în echipa turneului olimpic.

În acelaşi an a câştigat din nou Campionatul European, iar în 1997 a devenit şi campioană mondială. IHF i-a recunoscut talentul şi a desemnat-o cea mai bună jucătoare a lumii. După 133 de meciuri pentru echipa feminină de handbal a Danemarcei şi 726 de goluri, Anja s-a retras din activitate, la doar 30 de ani, din cauza unor probleme cardiace.

mai mult la :

Anja Andersen – daneza care a făcut din handbal un spectacol şi din


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Anja s-a dat la fete din echipa cand era antrenoare, pe unele le-a violat. Se cam stia in echipa ca Anja abuzeaza sexual de unele dintre ele.
    Acum: problema poate fi pusa si invers, daca era un antrenor barbat care se dadea la una din fete, umplea ziarele cu chestia asta, daca mai si viola vre una, nu mai pupa banaca de antrenor restul vietii. Oare Anja de ce nu a avut parte de aceeasi soarta? Oare pt ca e lesbi? Si daca spui ceva de rau de ea esti catalogat imediat ca anti homosexualitate? Fetele alea care au fost violate tot violate raman. La fel au probleme dupa un asa abuz. Dar, de, traim in epoca smart phone & stupid people. Oamenii sunt programati cum sa gandeasca. De aia nu a patit nimic Anja cu violurile si abuzurile ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Comentarii

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura