AcasăArcticaDanemarca a avertizat despre riscul escaladării militare şi politice în Arctica

Danemarca a avertizat despre riscul escaladării militare şi politice în Arctica

Strategia externă şi de securitate prevede că Danemarca va insista ca toate statele arctice să îşi îndeplinească obligaţiile şi să rezolve diferenţele prin cooperare bazată pe Declaraţia Ilulissat.
Riscul escaladării militare şi politice în Arctica creşte. Acest lucru se precizează în strategia publicată luni de guvernul Danemarcei în domeniul politicii externe şi securităţii. „Vom insista ca toate statele arctice să-şi îndeplinească obligaţiile şi să-şi rezolve diferenţele prin cooperare bazată pe Declaraţia Ilulissat. Riscul de escaladare militară şi politică în şi în jurul Arcticii este sporit odată cu prezenţa militară în creştere a Rusiei şi Chinei, care se definesc pe sine ca stat arctic”, se arată în document.
În iunie 2021, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev a declarat că o creştere a prezenţei militare străine în apropierea graniţelor Federaţiei Ruse în Arctica ar putea duce la o agravare a situaţiei din regiune, iar consolidarea Grupării ruse este un răspuns la încercările altor ţări de a destabiliza situaţia din zona arctică. Danemarca solicită sprijin pentru dezvoltarea paşnică şi creşterea încrederii în Arctica, printre altele, prin „cooperare cu Consiliul Arctic şi prin soluţionarea disputelor de demarcaţie în temeiul Convenţiei ONU privind dreptul mării”.
„În acelaşi spirit, Danemarca ar trebui să lucreze pentru a preveni o escaladare militară şi o cursă a înarmărilor în Arctica”, se arată în document.

Citeste mai mult: adev.ro/r6lk24

/adevarul.ro/international/europa/l


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Comentarii

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura