Danemarca a introdus oficial dubla cetățenie, după ani întregi de lobby

0
595

Dubla cetățenie a devenit realitate în Danemarca, marți, după ani întregi de lobby din partea asociaților de expați și a organizației Danes Worldwide.

Înainte ca Parlamentul de la Copenhaga să fi adoptat, în decembrie 2014, o lege care permite dubla cetățenie, Danemarca era una dintre puținele țări membre ale UE, care nu permitea dubla cetățenie în urma naturalizării.

dobbelt-statsborgerskab2_01

Deși au existat excepții de la regulă, majoritatea străinilor eligibili care au vrut cetățenia daneză au fost nevoiți să renunțe la cea deținută până atunci, de obicei natală, în timp ce danezii care trăiesc peste hotare au trebuit să renunțe la cea daneză atunci când au obținut cetățenia altei țări.

Conform noii legi, străinii rezidenți în Danemarca vor putea dobândi cetățenia daneză chiar dacă nu se regăsesc în una dintre excepțiile prevăzute până acum de lege și fără a trebui să renunțe la cetățenia deținută până atunci.

În același timp, toți danezii rezidenți peste hotare care au renunțat la cetățenia daneză atunci când au obținut o altă vor avea la dispoziție cinci ani pentru redobândirea celei daneze.

„Este bine că oameni care sunt departe de țara lor natală, fie că este vorba de danezi ce trăiesc peste hotare sau de expații din Danemarca, vor putea acum să își păstreze mai bine identitatea, participând în același timp activ la cultură lor de adoptie”, a spus secretarul general al organizației Danes Worldwide, Anne Marie Dalgaard, transmite Agerpres.

http://independent.md/danemarca-introdus-oficial-dubla-cetatenie-dupa-ani-intregi-de-lobby/#.VfubwZdEw8U

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here