AcasăPrima paginaDanemarca: Cuplurile gay se pot casatori la biserica. Focus: Drepturile cuplurilor gay...

Danemarca: Cuplurile gay se pot casatori la biserica. Focus: Drepturile cuplurilor gay in lume

Parlamentul de la Copenhaga a aprobat joi legea ce permite ceremoniile de căsătorie religioasă între persoane de acelaşi sex, în locul simplelor binecuvântări oferite în prezent de Biserica Luterană daneză, informează Associated Press.

Legea, care a trecut cu 85 de voturi pentru şi 24 de voturi contra, intră în vigoare pe 15 iunie şi alătură Danemarca altor state care permit ceremonii de căsătorie complete pentru cuplurile de gay şi lesbiene, precum Islanda sau Suedia.

În 1989, Danemarca a devenit prima ţară care a permis „înregistrarea legală a parteneriatului” sau „uniunea civilă” a cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex. Din 1997, cuplurile s-au putut căsători în cadrul unor ceremonii speciale de binecuvântare.

În jurul lumii: Cum văd alte legislaţii căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Preşedintele american în funcţie Barack Obama a surprins audienţa de acasă, dar şi de peste hotare, când a susţinut public căsătoriile între persoane de acelaşi sex, remarcă The Christian Science Monitor. Publicaţia face o trecere în revistă a statelor cu legislaţii permisive în acest sens.

Europa

Danemarca. În 1989, la 1 octombrie, Axel şi Eigil Axgil au fost primul cuplu beneficiar al unei uniuni civile, la Copenhaga.

Olanda. În 2001, legislativul a decis că persoanele homosexuale au drepturi egale cu cele heterosexuale, iar prima căsătorie gay a avut loc pe 1 aprilie în acelaşi an.

Belgia a adoptat aceeaşi politică doi ani mai târziu, în 2003, urmată de Spania – 2005, Norvegia – 2008, Suedia – 2009, Islanda şi Portugalia – 2010 şi Finlanda, în martie 2012.

În Islanda, prima căsătorie între persoane de acelaşi sex a avut loc chiar între premierul de atunci al ţării, Johanna Sigurdardottir, şi partenera sa. Johanna Sigurdardottir a devenit astfel primul oficial al unui stat care şi-a recunoscut deschis orientarea sexuală.

Franţa nu recunoaşte legal căsătoria între persoane de acelaşi sex, însă în 1999 a creat contracte civile pentru cuplurile care trăiesc şi locuiesc împreună, indiferent de orientarea sexuală. Contractele acordă cuplurilor care coabitează aceleaşi drepturi de care beneficiază cuplurile căsătorite în ceea ce priveşte adopţiile, moştenirea şi impozitele.

Luxemburgul a adoptat aceeaşi legislaţie în 2004.

Germania (2001) şi Marea Britanie (2005) recunosc de asemenea uniunea civilă între persoane, indiferent de orientarea sexuală. Germania acordă tuturor cuplurilor aceleaşi drepturi privind moştenirea atunci când acestea sunt înregistrate ca „parteneri de viaţă”. Marea Britanie acordă drepturi egale tuturor cuplurilor în termeni de pensii, securitate socială şi proprietate.

Spania este cea de-a treia ţară europeană care a legalizat căsătoriile gay, în 2005, în ciuda opoziţiei aprige a Bisericii Catolice. Spre deosebire de alte state care permit căsătoriile între persoane de acelaşi sex, cuplurile de gay sau lesbiene spaniole au posibilitatea să adopte copii.

 

Danemarca: Cuplurile gay se pot casatori la biserica. Focus: Drepturile cuplurilor gay in lume


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

RELATED ARTICLES

8 COMENTARII

 1. Danemarca e o tara democrata,deschisa si fara prejudecati.Aici si sexul cu animale e permis.Probabil ca si casatoria ar fi permisa daca oaia ar putea spune” DA” Fiind o tara care respecta dreptul la opinie,inca nu pot elibera certificate roz-bombon cu sigla taurului incornorat,pana animalul nu va spune „JA”.Totusi sunt mari sperante din partea bisericii si a firmei Google care promit ca vor rezolva problema cat de curand.Cu cat mai mult sex ,alcool,papa bun,cu atat mai democratii si linistiti devin oamenii.

 2. Starea de păcat a omenirii.
  18Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor care înăbuşă adevărul în nelegiuirea lor.
  Fapt 17.30; Efes 5.6; Col 3.6;
  19Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu.
  Fapt 14.17; Ioa 1.9;
  20În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi;
  Ps 19.1; Fapt 14.17; Fapt 17.27;
  21fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit; ci s-au dedat la gândiri deşarte, şi inima lor fără pricepere s-a întunecat.
  2Imp 17.15; Ier 2.5; Efes 4.17-18;
  22S-au fălit că sunt înţelepţi, şi au înnebunit;
  Ier 10.14;
  23şi au schimbat slava Dumnezeului nemuritor într-o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi târâtoare.
  Deut 4.16; Ps 106.20; Isa 40.18-25; Ier 2.11; Ezec 8.10; Fapt 17.29;
  24De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor; aşa că îşi necinstesc singuri trupurile;
  Ps 81.12; Fapt 7.42; Efes 4.18-19; 2Tes 2.11-12; 1Cor 6.18; 1Tes 4.4; 1Pet 4.3; Lev 18.22;
  25căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu şi au slujit şi s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin.
  1Tes 1.9; 1Ioan 5.20; Isa 44.20; Ier 10.14; Ier 13.25; Amos 2.4;
  26Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase; căci femeile lor au schimbat întrebuinţarea firească a lor în una care este împotriva firii;
  Lev 18.22-23; Efes 5.12;
  27tot astfel, şi bărbaţii au părăsit întrebuinţarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alţii, au săvârşit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase şi au primit în ei înşişi plata cuvenită pentru rătăcirea lor.

  28Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.
  Efes 5.4;
  29Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; sunt şoptitori,

  30bârfitori, urâtori de Dumnezeu, obraznici, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi,

  31fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecaţi, fără milă.

  32Şi, măcar că ştiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuşi, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac.

 3. read all abou it: „Præst: Latterligt med homovielser” – „Priest: Gay marriages – ridiculous” – „Preot: Casatoriile gay sunt ridiculoase”

  http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-50940472:pr%C3%A6st-latterligt-med-homovielser.html?forside

  RUSINE, Danemarcii, si episcopilor (8 din 10) care au votat pentru acest ritual spurcat!!!

  Acesti preoti care vor oficializa asemenea uraciuni, nici nu merita considerati preoti. Inloc sa asculte de Dumnezeu (Sf. Scriptura si Sf. Traditie de 2000 ani) se iau de capul lor si vantul culturii contemporane. Caca de maca, preoti !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Comentarii

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura