AcasăDanemarcaDanemarca ia în considerare interzicerea circumciziei

Danemarca ia în considerare interzicerea circumciziei

Pe 1 iunie, o petiţie controversată, care vrea ca circumcizia băieţilor sub 18 ani să fie în afara legii, a adunat peste 50.000 de semnături, astfel putând fi trimitsă în Parlament pentru dezbatere şi votare, conform Quartz.

Danemarca este pionieră în reforme sociale liberale. A fost prima care a legalizat pornografia şi a recunoscut uniunile între persoane de acelaşi sex. În ceea ce priveşte acest subiect, însă, poziţia socială liberală este destul de neclară, forţându-i pe politicieni să aleagă între drepturile părinţilor şi cele ale copiilor lor. Pentru cei care susţin acest demers, argumentul principal se învârte în jurul consimţământului: copiii nu-şi pot da acordul într-un mod informat, în ceea ce priveşte această procedură medicală.
Grupul Intact Denmark, care a iniţiat petiţia, susţine că băieţilor „ar trebui să le fie permis să se dezvolte cu propriul corp intact” şi, odată ce împlinesc 18 ani, să ia singuri decizia de a a fi circumcişi sau nu. Petiţia vrea ca această procedură să fie privită drept mutilare masculină şi să fie încadrată într-o lege din prezent care pedepseşte mutilarea genitală la femei cu până la 6 ani de închisoare. Criticii propunerii susţin că aceasta limitează libertăţile religioase ale părinţilor danezi.
Din cele aproape 2000 de circumcizii anuale din Danemarca, majoritatea sunt făcute copiilor evrei sau musulmani, procedura reprezentând un ritual religios. Deloc surprinzător, petiţia i-a deranjat pe mulţi dintre liderii evrei şi musulmani. Dacă va ajunge lege, această interzicere îi transforma pe părinţii danezi evrei în infractori: „Propunerea sugerează că evreii abuzează copii,” a declarat Dan Rosenberg, liderul Comunităţii evreieşti din Danemarca, pentru New York Times. Waseem Hussain, imam la Centrul islamic danez a adăugat: Următoare propunere ar putea fi dreptul de a te ruga, de a citi Biblia sau de a merge duminica la biserică.”

Citeste mai mult: adev.ro/p9s0ie

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca