AcasăDanemarcaDe ce Danemarca, țară care până mai ieri învinsese Covid și ridicase...

De ce Danemarca, țară care până mai ieri învinsese Covid și ridicase toate restricțiile, se reîntoarce la purtarea măștilor și la obligativitatea certificatelor verzi ?

-

Principalele motive trebuie căutate la cei infectați în ultima perioadă. Cine sunt aceștia?

Numărul de infecții Covid sunt în creștere în Danemarca, cu peste 3.000 de noi infectari raportate în fiecare zi. Această cifră reprezintă o triplare a numarului de infecții zilnice în comparație cu numarul raportat în urma cu trei luni atunci cînd Danemarca renunțase complet la toate restricțiile, la obligativitatea certificatului verde și eliminase în totalitate purtarea maștilor.

Deși subiectul nu este discutat public, autoritățile daneze recunosc cu jumătate de gură că
majoritatea celor bolnavi de Covid în acest moment fac parte din comunitățile de imigranți.
Nu o recunosc în mod direct autoritățile medicale daneze, dar se poate observa că au fost
intensificate acțiunile de convingere despre necesitatea vaccinului a cetățenilor din cartierele
unde se afla mari concentrări de rezidenți proveniți din Orientul Mijlociu și Europa de Est.
Au fost create centre de vaccinare mobile în aceste cartiere și centre de informare chiar în
inima acestor comunități. În unele locuri din aceste cartiere numărul centrelor de vaccinare și
testare s-a dublat. Postere în turcă, arabă, kurdă și albaneză, care încurajează vaccinarea au
fost plasate la fiecare colt de stradă în unele zone din nord-vestul capitalei daneze, zone
cunoscute că mini-ghetouri ale imigranților asiatici, după cum relatează BT.dk, unul din cele

Autoritățile sanitare au declarat deasemenea că o mare parte din cei infectați în ultima perioadă sînt cei nevaccinati. Mai ales copiii de până la 12 ani sînt cei mai afectati în ultima perioada, pentru că legea daneza nu permite vaccinarea copiilor sub 12 ani, conform  Statens Serums Institute, autoritatea daneza care se ocupa de infectii, pandemii si  vaccinare în Danemarca.
Și nu ultimul rând, dintre cei care ajung la spital din cauza Covid în aceste zile, sînt cei vaccinați la începutul acestui an, chiar la lansarea campaniei de vaccinare, a căror imunitate a devenit mai slabă și mai puțin eficace în lupta cu virusul, informează deasemenea Statens Serums Institute   din Danemarca.

Cel puțin 17 municipalități din Danemarca ar putea fi nevoite să introducă noi măsuri restrictive, anti Covid-19, după ce Ministerul Sănătății din Danemarca a anunțat vineri că este posibil sa reintroduca restricții locale. În prezent, există 17 municipalități în care ratele de infecție depășesc pragurile de infectare, inclusiv suburbiile din Copenhaga: Ishøj, Hillerød, Ballerup, Glostrup și Gentofte; dar și Skanderborg orașul satelit al capitalei Jutlandei, Aarhus.

Danemarca, țară scandinavă cu 5,8 milioane de locuitori, a depășit prima criză a pandemiei Covid-19 cu o rată relativ scăzută de infecții și decese. Danemarca a devenit, de asemenea, una dintre primele țări europene care și-a redeschis parțial societatea. Combinația dintre răspunsul rapid din partea guvernului și un nivel ridicat de încredere în autoritați din partea cetățenilor danezi dar și sistemul social care funcționează eficient de trei generații, au contribuit la gestionarea eficientă a crizei coronavirusului.

surse :
Smitten er højest blandt unge, der ikke har taget imod vaccination, og blandt børnene
Infecția este mai mare în rândul tinerilor care nu au fost vaccinati si în rândul copiilor

Hver tredje er fortsat ikke vaccineret på vestegnen – nu stiger smitten, og særligt én gruppe bør passe på, siger ekspert
Fiecare a treia persoană încă nu este vaccinată îon cartierele din vestul Copenhagăi (zona în care locuiesc mari comunitati de emigranti) – acum infecția este în creștere în aceasta zona și trebuie sa fim atenti la acest grup în special, spun expertii

Andelen af vaccinerede, der får en covid-19-infektion, er steget til knap 1%
Raportul Statens Serum Institut – autoritatea daneza care se ocupa de infectii, pandemii si vaccinare în Danemarca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Must Read

Narcis George Matache, românul care candideaza la alegerile locale din Danemarca...

Românul Narcis George Matache candidează la alegerile pentru consiliul regional al Iutlandei de Nord (regionalrådsvalg) care au loc pe 16 noiembrie, în aceeași zi...

Încotro se îndreaptă Rusia?