AcasăCopenhagaŞase groenlandezi vor să obţină compensaţii de la statul danez pentru trecutul...

Şase groenlandezi vor să obţină compensaţii de la statul danez pentru trecutul colonial

-

Cei şase inuiţi încă în viaţă dintre cei 22 separaţi în 1951 de familiile lor din Groenlanda când erau copii şi trimişi în Danemarca, pe atunci putere colonială, vor să obţină compensaţii de la statul danez, care a prezentat scuze în urmă cu un an, relatează AFP.

„Şi-au pierdut viaţa de familie, limba, cultura şi sentimentul de apartenenţă”, a explicat luni pentru cotidianul Politiken avocatul lor, Mads Pramming.

„Este vorba de o încălcare a dreptului lor la viaţă privată şi familială, în conformitate cu Articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, a adăugat el.

Într-o scrisoare către premierul Mette Frederiksen, cei şase septuagenari cer câte 250.000 de coroane (33.600 de euro).

Pramming a dat un termen de două săptămâni guvernului pentru a oferi un răspuns, în caz contrar urmând să depună plângere.

„Suntem dispuşi să mergem la tribunal dacă statul nu plăteşte”, a dat el asigurări.

În 1951, 22 de copii din Groenlanda, care a fost până în 1953 o colonie daneză, înainte de a-şi obţine treptat statutul de teritoriu autonom, au fost aleşi pentru a se muta în Danemarca metropolitană.

/www.stiripesurse.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Must Read

O petiție postată pe declic.ro cere Parlamentului României să declare Rusia...

O petiție publicată pe site-ul comunității declic.ro cere Parlamentului să inițieze un proiect de lege prin care România să declare conducerea Federația Rusă stat...