AcasăCulturaFilme daneze. „Borgen” - un serial despre politică şi presă. Şi un...

Filme daneze. „Borgen” – un serial despre politică şi presă. Şi un pic despre dragoste şi…

Dacă acest serial ar fi despre politica românească, s-ar numi, poate, „Casa din Deal”. Şi ar avea, aşa, o aromă de ireal şi fantezie, de imposibil. Pentru că are câteva scene care, aici, pe dealul din dreapta Dâmboviţei, unde e o casă mare, mare de tot, plină de deputaţi şi senatori, nu se vor întâmpla niciodată în timpul vieţii noastre.

„Borgen” („Castelul”, numele în limbaj colocvial al Palatului Christiansborg, sediul parlamentului danez, dar şi al biroului prim-ministrului) este un serial transmis de Netflix şi realizat de televiziunea daneză acum aproape 10 ani.

Trei sezoane, câte zece episoade, o poveste despre un prim ministru femeie, poveste care s-a şi întâmplat în Danemarca, pe la mijlocul perioadei de difuzare, mare succes acasă, mare succes în Marea Britanie (unde şi porneşte intriga primului episod şi se încheie cea din al treilea şi, deocamdată, ultimul), în total serialul fiind distribuit în vreo 150 de ţări.
Pentru că este o intrigă plasată la vârful politicii, în prim planul media, în actualitatea factuală pe care o ştim şi noi, primul lucru care îţi vine în minte sunt comparaţiile: cum e la ei, cum ar fi dacă s-ar întâmpla la noi? Păi, cum să fie?
Pentru că acţiunea se petrece în Danemarca, o ţară în care am lucrat un număr de ani şi unde fiica noastră este contributoare harnică la SKAT (ANAF-ul danez), pot spune, din experienţă personală că sunt şi lucruri ca la noi, dar şi lucruri doar ca la ei.

Citeste mai mult: adev.ro/qet45t

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca