AcasăPrima paginaJupuitorii, plătiţi cu 1.500 de euro în Danemarca

Jupuitorii, plătiţi cu 1.500 de euro în Danemarca

Jupuitorii, plătiţi cu 1.500 de euro în Danemarca

„Curg apele pe tine. Faci cam 3.000 de nurci pe tură” – cam asta îi aşteaptă pe muncitorii de la Şercaia

Ionuţ, un ieşean de 32 de ani, a acceptat să vorbească despre modul în care sunt jupuite nurcile după ce a lucrat o perioada la o fermă de profil din Danemarca. A aplicat prin programul Eures de la AJOFM. Oferta părea bună: 1.500 de euro pentru un contract de-o lună. A fost selectat şi repartizat la o fermă din vestul peninsulei Iutlanda. „Am început pe 6 noiembrie 2011. Se lucrează semitehnologizat, în echipe de 12 oameni. Eu luam nurcile de picioarele din spate şi le agăţam în două cârlige. Îţi trebuie forţă în mâini, altfel într-o oră te predai. Îţi merge mâna continuu, ca la robot, la fiecare 2 secunde agăţi nurca în cârlig”, a explicat tânărul ieşean, citat de presa locală. Până să ajungă dezlipită blana de pe nurcă, animalul trece prin Purgatoriu. Mai întâi sunt omorâte prin gazare, apoi sunt rulate într-un malaxor cu rumeguş pentru a le fi curăţată blana. Sunt puse pe o bandă, doi muncitori taie ghearele fiecărui animal, o altă echipă prinde nurca de picioarele din spate iar un disc crestează blana pe lat. Apoi animalul este fixat în cârlig şi blana este desfăcută de pe picioarele din spate şi coadă. Spre final, nurca este înfiptă în nişte ţepi pentru a putea fi trasă blana de pe corp.
Totul se derulează în câteva secunde, trebuie să ţii ritmul cu banda a cărei viteză este ameţitoare. „Curg apele pe tine. Faci cam 3.000 de nurci pe tură”, a spus Ionuţ. Munca migăloasă este la sfârşit când se scoată blana de pe cap cu un pistol cu aer comprimat. „Dacă rupeam o blană, eram penalizaţi”, declară tânărul muncitor. “Nu recomand nimănui să meargă ca jupuitor de nurci. Nu cadavrele sângerânde sunt cel mai îngrozitor lucru, ci solicitarea fizică inumană”, declara Ionuţ.

Jupuitorii, plătiţi cu 1.500 de euro în Danemarca

RELATED ARTICLES

2 COMENTARII

 1. Ionut asta de care mentionati voi este un mancator ieftin de „rahatel”,o baragladina de om care vorbeste incontinuu caruia nu ii place munca.
  Cunosc foarte bine specimenul ptr ca am lucrat cu el si va pot spune ca are o lene in rect cum rar intalnesti.
  Din pacate atat voi(redactia) cat si cotidianul 7 est din Iasi nu au verificat informatiile inainte sa le publice.
  Cum va explicati ca aceeasi jupuitori in numar de 22 cu care a lucrat grasoiul asta lenes,vin la al 4-lea sezon anul acesta,se achita de sarcini cu brio isi iau banutul si nu se vaita atat.
  Absolut tot ce ati relatat despre lenesul asta in articolul de mai sus,este o minciuna.
  De ce nu veniti la mijlocul lui noiembrie in plin sezon sa vorbiti cu muncitorii,sa vedeti cum lucreaza si de ce nu sa-i intrebati si despre acest iesean pe nume Ionut.
  Cu respect,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca