AcasăStiriLuni, 7 aprilie, de la ora 20.30, la TVR Internațional, veți afla...

Luni, 7 aprilie, de la ora 20.30, la TVR Internațional, veți afla povestea a doi dintre cei 15.000 de români stabiliți în Danemarca.

Danemarca – statul bunăstării în care și șomerul o duce bine. Standardul de viață este ridicat, salariile sunt mai mari decât în majoritatea țarilor Uniunii Europene, dar și impozitarea este printre cele mai ridicate din lume.

Comunitatea de români din Danemarca este de aproximativ 15.000 de persoane, în timp ce în urmă cu 10 ani, aceasta era puțin peste 1.000. Creșterea este semnificativă, însă Danemarca nu este o destinație tradițională pentru cetățenii români în ciuda faptului că, încă din 2009, Guvernul danez a ridicat restricțiile de pe piața muncii pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană.

Ramona Molnar și Bogan Turcanu sunt doi dintre românii stabiliți în Danemarca. Nu i-a speriat vremea capricioasă și rece sau limba extrem de dificilă. S-au adaptat, iar Danemarca i-a adoptat.

Ramona Molnar a plecat din țară în 2003 cu un contract de muncă de au-pair. A studiat limba la una dintre cele mai grele școli, a urmat cursurile facultății International Business School, unde a absolvit și un Master. În prezent este manager zonal de vanzări la o companie de cosmetice.

Povestea daneză a lui Bogdan Turcanu începe în urmă cu 7 ani. A ajuns în Danemarca printr-o bursă Erasmus. Și-a făcut lucrarea de diplomă la Institutul de Resurse Economice din Copenhaga în 2007, s-a întors pentru Master în 2008 și de atunci a rămas în Danemarca.  A lucrat ca barman și barista în timpul studenției, iar în prezent este manager de proiect la o companie care activează în domeniul agriculturii.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

Români în Danemarca, luni la “Lumea și noi”

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca