AcasăStiriLupii s-au întors în Danemarca la 200 de ani după ce specia...

Lupii s-au întors în Danemarca la 200 de ani după ce specia a dispărut din această țară

Lupii s-au întors în Danemarca pentru prima dată în două secole, a declarat joi un zoolog căruia întoarcerea i-a fost confirmată prin intermediul ADN-ului. Animalele au venit din Germania și s-au stabilit în vestul Danemarcei, o regiune agricolă, considerată cea mai puțin populată din această țară scandinavă.

„Am știut din 2012 că lupii au intrat în Danemarca. Acum avem dovada că printre aceștia există o femelă”, ceea ce lasă deschisă posibilitatea apariției unor pui în această primăvară, a precizat pentru AFP Peter Sunde, de la Universitatea din Aarhus.

„Ei au parcurs un drum lung, de peste de 500 de kilometri. Credem că este vorba de exemplare tinere, respinse de familiile lor, aflate în căutarea de noi terenuri de vânătoare”, a indicat cercetătorul.

Dovada acestei întoarceri a fost stabilită — dincolo de probele ADN — pe baza prelevării de amprente și a supravegherii video a locurilor în care a fost bănuită prezența lupilor. Cercetătorii au stabilit profilul genetic a cinci exemplare, patru masculi și o femelă, însă numărul acestora ar putea fi mai mare.

Locația animalelor este păstrată secretă pentru a nu atrage potențiali vânători. Lupii au dispărut din Danemarca în secolul al XIX-lea, fiind exterminați de vânători. În celelalte țări nordice unde specia este mai bine reprezentată, uciderea lupilor — specie protejată prin Convenția de la Berna — face obiectul unor dezbateri aprinse între locuitori, crescători, vânători, guvern, Uniunea Europeană și activiștii pentru protecția mediului.

AGERPRES


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Comentarii

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura