AcasăDanemarcaMike Pompeo indică „noua competiție” din Arctica: Vizitând Danemarca, șeful diplomației americane...

Mike Pompeo indică „noua competiție” din Arctica: Vizitând Danemarca, șeful diplomației americane a avertizat țările din Europa de Nord împotriva planurilor anumitor mari puteri din regiune

La un an după stânjenitoarea ofertă a lui Donald Trump de cumpărare a Groenlandei, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a sosit miercuri în vizită în Danemarca. El a insistat asupra „noii competiții” care are loc acum în zona arctică, o aluzie la obiectivele unor mari puteri, inclusiv China, în această regiune.

Dimineața, Mike Pompeo s-a întâlnit cu premierul danez Mette Frederiksen și apoi cu omologul său, Jeppe Kofod. Acesta din urmă a insistat ca oficialii afacerilor externe din Groenlanda și Insulele Feroe, teritorii autonome daneze, să fie și ei prezenți.

Considerând Statele Unite „aliatul cel mai apropiat”, în cuvintele ministrului Kofod, Danemarca și-a afișat linia atlantistă în ultimii 20 de ani, trimițând trupe la teatrele de război din Afganistan și Irak și participând la o intervenție militară în Libia.

Experimentată după anii de operațiuni externe, țara nordică a desfășurat recent trupe în Sahel alături de Franța și urmează ca la finele anului 2020 să preia șefia unei misiuni NATO în Irak, timp de 18 luni.

Însă bunele relații americano-daneze au fost tulburate anul trecut de oferta neașteptată a lui Donald Trump de a cumpăra Groenlanda, un imens teritoriu arctic de peste 2 milioane de kilometri pătrați și un avantaj strategic incontestabil al micului stat Danemarca. Ieșirea președintelui american a exprimat poate un mesaj mai complex decât pare, potrivit unor experți, în timp ce Washingtonul, care are baza aeriană cea mai nordică la Thule, granița de nord a Groenlandei, a părut destul de dezinteresat de teritoriul arctic după sfârșitul Războiului Rece.

Pe 10 iunie, Statele Unite, au redeschis după 67 de ani un consulat la Nuuk, capitala Groenlandei, primind undă verde de la Copenhaga. Iar în luna aprilie a.c., guvernul Groenlandei a acceptat 12,1 milioane USD ajutor american pentru proiecte civile.

Sursa: La Tribune de Geneve / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)

mai mult la /www.g4media.ro/

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca