AcasăDanemarcaMoldoveanca Irina Dicusară povestește cum s-a mutat la 19 ani în Danemarca...

Moldoveanca Irina Dicusară povestește cum s-a mutat la 19 ani în Danemarca și cum îi ajută pe oameni să-și înțeleagă taxele

Danezii au învățat-o să nu judece pe nimeni, au deprins-o cu ideea că toți sunt egali și că, datorită concurenței, e nevoie de foarte multă muncă pentru a ajunge la un post dorit. „Potrivit Forumului Economic Mondial, Danemarca are cea mai plată ierarhie de lucru din lume, ceea ce înseamnă că indiferent de titlurile posturilor și de funcțiile oficiale, oamenii se tratează ca fiind egali, de aceea este foarte ușor să intri în discuție și să te conectezi cu oameni din orice domeniu, mai ales pe LinkedIn.”

-

Irina a crescut la Chișinău. Până în clasa a noua, a studiat la liceul „Gheorghe Asachi” combinând școala cu lecții de muzică și dansuri populare. A absolvit ulterior Colegiul Financiar Bancar, iar în paralel mergea la karate. La unul dintre campionatele de karate la care a reprezentat Moldova a rămas impresionată de echipa Danemarcei. De la membrii ei a aflat că în țara lor studiile pentru cetățenii UE sunt gratuite, acesta devenind unul dintre aspectele care au motivat-o să se mute acolo la vârsta de 19 ani. După mulți ani de lucru, studii și construirea unei comunități în jur, Irina a pus bazele a două startup-uri și ne-a povestit despre experiența sa.

Știa dintotdeauna că vrea să trăiască în altă țară. Când a cunoscut echipa daneză la un campionat european de kyokushin karate, a înțeles că Danemarca e țara unde s-ar regăsi, atât pentru antrenamente, cât și pentru studii. „Toți vorbeau engleza și am aflat că studiile pentru toți cetățenii UE sunt gratuite.”

În 2013, Irina se muta în Danemarca, iar cei șapte ani de trai acolo au însemnat multe joburi, studii, învățarea limbii daneze și adoptarea stilului danez de viață. La început, Irina distribuia ziare, a lucrat de asemenea în depozite, a făcut curățenie. Era foarte importat să-și câștige proprii bani. După un an, a început să studieze în sfera turismului, iar apoi, și-a continuat studiile în antreprenoriat și inovație, ambele programe – la Copenhagen Business Academy. Universitatea a determinat-o să-și creeze o rețea de oameni pe care a căutat-o intensiv.

Sourcediez.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Must Read

Saptamâna berii la Copenhaga – micii producatori de bere, berarii artizani...

Copenhagen Beer Week Nørrebro Bryghus, SKAAL , Brewers Inc., Dispensary, Fermentoren Cph, Godt Øl, ÅBEN Kødbyen, Bootleggers Craft Beer Bar - Amager, Taphouse, Østerbro...