O profesoară din Brașov a înființat trei școli românești în Danemarca. Cum predă limba și istoria română după modelul danez

Astăzi, Laura Dachin coordonează trei centre românești, în Århus, Fårvang și Vejle, la care are înscriși 85 de copii. Copiii frecventează cursurile în regim after-school. Sunt împărțiți după vârstă și învață despre obiceiurile și tradițiile din țara noastră și exersează limba română. Fac parte fie din familii românești sau bilingve. Singura condiție ca un copil să poată veni la școala de limbă română este să aibă vârsta de 6 ani împlinită și unul dintre părinți să fie de naționalitate română.

0
849

În urmă cu opt ani, Laura Dachin, o profesoară de limba română din Brașov, s-a mutat în Finlanda, la Helsinki. După ce a predat o vreme engleza i s-a cerut sprijinul să le predea româna copiilor români din capitala finlandeză. Au urmat apoi mutarea în Danemarca și noi oportunități de a-i învăța pe copiii familiilor stabilite în țara nordică limba, istoria și cultura română, scrie Școala 9.

Românca Laura Dachin a deschis în ultimii șase ani trei centre în regim after-school, în Danemarca, în care le predă copiilor limba, istoria și cultura română. O face după modelul danez, adică fără „vânătoare” de premii și note. „Dacă s-ar întâmpla acest lucru ar însemna o încălcare a regulilor legate de egalitatea de șanse a fiecărui copil și s-ar crea diferențe”, explică profesoara. Educația este cu adevărat prioritatea autorităților, scrie Școala 9, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.

mai mult la  Școala 9.

Citeşte întreaga ştire: O profesoară din Brașov a înființat trei școli românești în Danemarca. Cum predă limba și istoria română după modelul danez

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here