AcasăPrima paginaParadisul danez se destramă

Paradisul danez se destramă

Obişnuiţi cu ajutoare de şomaj generoase şi servicii de educaţie şi de sănătate finanţate de stat, danezii trebuie să înveţe că aceste privilegii au costul lor, declară ministrul de Finanţe.

În medie, danezii lucrează mai puţin şi câştigă mai mult faţă de cetăţenii altor ţări cu economii dezvoltate. Unii şomeri din Danemarca primesc ajutoare mai mari decât salariile lucrătorilor necalificaţi sau cu pregătire redusă.

Danezii au muncit anul trecut în medie 1.431 ore, cu 24% mai puţin faţă de media statelor dezvoltate din OCDE.

Danemarca a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru acest an, după o contracţie de 0,2% în primul semestru şi trebuie să reducă cheltuielile sociale.

 

Datele economice

 

Economia daneză, cu un PIB de 320 de miliarde de dolari a scăzut cu 0,5% anul trecut şi se resimte după încheierea unui boom imobiliar prelungit.

Datoria publică a Danemarcei este de 45% din PIB, mai puţin de jumătate faţă de media zonei euro. Costurile de finanţare sunt aproape de minime istorice, mai mici faţă de cele înregistrate de Germania. Danemarca nu a adoptat moneda unică europeană.

Un raport prezentat de Ministerul Economiei arată că aproximativ 250 de mii de danezi nu sunt „stimulaţi economic” să renunţe la ajutoarele de şomaj şi să-şi găsească un loc de muncă.

Coaliţia social-democrată, aflată la putere în Danemarca din 2011 a aplicat unele măsuri de austeritate, printre care limitarea ajutorului de şomaj la doi ani, faţă de patru ani ca până acum sau creşterea numărului de ore de lucru în educaţie, dar fără o majorare a salariilor.

Măsurile s-au dovedit impopulare: coaliţia a căzut în sodaje şi se află acum la 13 procente în urma Opoziţiei. Următoarele alegeri generale sunt programate pentru 2015.

Paradisul danez se destramă


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. da este adevarat,si o sa mearga in cap danemarca in scurt timp,europa o va trage in groapa alaturi de toate statele membre…gata cu iesitu la mall si stat pe social la tv pentru toti musulmanii si puturosii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Comentarii

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura