Președintele Parlamentului European îi acuză pe populiștii danezi de dezinformarea alegătorilor

0
749

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a acuzat joi Partidul Poporului Danez (DPP, extrema-dreaptă) că i-a dezinformat pe alegătorii din Danemarca cu ocazia referendumului organizat anul trecut cu privire la continuarea aplicării opționale (așa-numita clauză ‘opt-out’) de către această țară a deciziilor Uniunii Europene în domeniul justiției și afacerilor interne, relatează thelocal.dk.

Martin Schulz a folosit exemplul referendumului din Danemarca — în care alegătorilor li s-a cerut să se pronunțe asupra unei chestiuni tehnice — pentru a-și susține apelul la limitarea atribuțiilor parlamentelor naționale în legătură cu acordurile internaționale.

”Să luăm de exemplu referendumul din Danemarca. Alegătorilor li s-a spus de către Partidul Poporului Danez că (limitarea atribuțiilor parlamentelor naționale în legătură cu acordurile internaționale) ar fi împotriva Uniunii Europene. Dar în final s-a ajuns la scăderea securității populației daneze. Și deși acest lucru nu era în interesul alegătorilor, ei au votat pentru el”, a explicat politicianul german.

design-kay-bojesen_web

În timpul campaniei pentru respectivul referendum, DPP a respins avertismentul Partidului Liberal și al opoziției social-democrate conform căruia Danemarca risca să-și piardă apartenența la Europol.

”Există foarte multe semne de întrebare legate de posibilitatea de a putea găsi o soluție cu Comisia Europeană. Este dificil să menținem poliția daneză în interiorul Europol, dar nu mi-am pierdut toate speranțele”, a avertizat în urmă cu o lună premierul danez, Lars Lokke Rasmussen.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here