Zece astfel de turbine eoliene produc cât un reactor de la Cernavodă

1
1232

Producătorul danez de turbine eoliene Vestas a a pus în funcţiune cea mai mare turbină eoliană din lume. La sol, instalația ocupă o suprafaţă echivalentă cu trei terenuri de fotbal, transmite AFP.

Vestas a precizat că prototipul turbinei sale eoliene marine V164, cu o capacitate de 8 megawaţi, a produs joi primul său kilowat de electricitate. V164 are un turn de 140 de metri şi trei pale cu o lungime de 80 de metri fiecare.

Pentru comparație, centrala nucleară de la Cernavodă are o capacitate de producție de 706 megawați. Asta înseamnă că nouă astfel de turbine eoliene ar putea produce tot atâta energie electică cât centrala de la Cernavodă, care asigură în prezent circa 18% din consumul național de electricitate.

La capacitate maximă, turbina eoliană marină V164 va produce o cantitate de energie electrică echivalentă cu consumul a 7.500 de gospodării europene.

Deocamdată, prototipul acestei turbine a fost instalat la centrul de teste de la Osterild (nord-vestul Danemarcei), grupul Vestas intenţionând să demareze producţia de serie în 2015, dacă cererea o va permite.

În prezent, cea mai puternică turbină eoliană amplasată pe pământ are o capacitate de 7,5 megawaţi şi a fost produsă de grupul german Enercon. Pe mare, modelul cel mai puternic are o capacitate de 6 megawaţi şi a fost produs în comun de Siemens şi Alstom.

Vestas, cel mai mare producător mondial de turbine eoliene, anunţa anul trecut înfiinţarea unui centru de suport pe baza poziţiei actuale pe piaţă şi a flotei de turbine aflate în serviciu în România.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here