AcasăPoliticaDanemarca: Premierul Lars Lokke Rasmussen a prezentat noul guvern de coaliție

Danemarca: Premierul Lars Lokke Rasmussen a prezentat noul guvern de coaliție

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a prezentat luni noul său guvern, în urma acordului convenit în ajun de formațiunea sa cu alte două partide în vederea consolidării executivului de la Copenhaga, transmite Reuters.

Rasmussen, care va fi primit luni de Regina Margrethe a Danemarcei pentru a-i prezenta acesteia noul executiv, a anunțat duminică un acord între formațiunea sa liberală, Venstre (34 din cele 179 de mandate parlamentare), pe de o parte, și Alianța Liberală (12 parlamentari) și Partidul Popular Conservator (șase parlamentari), pe de altă parte, evitând astfel căderea guvernului său minoritar.

Astfel, noul guvern condus de Lars Lokke Rasmussen va avea 22 de ministere — Venstre va conduce 13 dintre acestea, Alianța Liberală va avea șase portofolii ministeriale, iar conservatorii vor avea trei miniștri în guvern.

Noul ministru de externe al Danemarcei va fi liderul Alianței Liberale, Anders Samuelsen, care în ultimele luni a amenințat că va vota o moțiune de cenzură contra guvernului ca urmare a diferendelor cu privire la reducerile fiscale, imigrație și politicile sociale, în timp ce liderul conservatorilor, Soren Pape, este noul ministru al justiției. lokke-indtager-paris

Ministru al finanțelor va fi Kristian Jensen, membru al partidului Venstre, care până acum a deținut portofoliul externelor. Claus Hjort Frederiksen, până acum ministru al finanțelor, va deveni ministru al apărării.

Pentru a avea o majoritate parlamentară, noul guvern va avea totuși nevoie de sprijinul Partidului Poporului Danez (extremă dreaptă), care va limita spațiul de manevră al executivului.

În ultimele luni, partidele de extremă dreaptă cunosc o ascensiune în mai multe țări europene, printre care Franța și Olanda, unde anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare, și au fost încurajate de victoria miliardarului populist Donald Trump în scrutinul prezidențial din SUA, desfășurat pe 8 noiembrie.

AGERPRES

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca