AcasăPrima paginaJupuitor de nurci în Danemarca: Iadul aşa cum l-a imaginat Dante |...

Jupuitor de nurci în Danemarca: Iadul aşa cum l-a imaginat Dante | IMAGINI ŞOCANTE

Imaginaţi-vă înconjurat de mii de leşuri, că păşeşti printre hoituri al căror miros îţi rămâne întipărit în minte până în ultima zi a vieţii. Imaginaţi-vă cum e să agăţi leşurile în cârlig şi să le jupoi la foc automat, de la coadă la mustaţă, lăsând trupul mustind a sânge să ţi se scurgă printre mâini ca un peşte alunecos. Şi să faci asta de 3.000 de ori pe zi. E ceea ce a trăit Ionuţ C., un ieşean de 31 de ani şi care, neavând încotro, cu un copil abia născut acasă, s-a făcut jupuitor de nurci în Danemarca.

Iubitorii de animale mai bine nu citesc, dar deţinătoarele de blănuri pot găsi detalii incitante: cum se jupoaie perfect o nurcă, din vârful cozii până la mustaţă.

Îţi merge mâna ca la robot

A aplicat prin programul Eures de la AJOFM. Oferta părea bună: 1.500 de euro pentru un contract de-o lună. A fost selectat şi repartizat la o fermă din vestul peninsulei Iutlanda. „Am început pe 6 noiembrie 2011. Se lucrează semitehnologizat, în echipe de 12 oameni. Eu luam nurcile de picioarele din spate şi le agăţam în două cârlige. Îţi trebuie forţă în mâini, altfel într-o oră te predai. Îţi merge mâna continuu, ca la robot, la fiecare 2 secunde agăţi nurca în cârlig”, a explicat tânărul ieşean.


Până să ajungă dezlipită blana de pe nurcă, animalul trece prin Purgatoriu. Mai întâi sunt omorâte prin gazare, apoi sunt rulate într-un malaxor cu rumeguş pentru a le fi curăţată blana.

Tehnici macabre

Sunt puse pe o bandă, doi muncitori taie ghearele fiecărui animal, o altă echipă prinde nurca de picioarele din spate iar un disc crestează blana pe lat. Apoi animalul este fixat în cârlig şi blana este desfăcută de pe picioarele din spate şi coadă. Spre final, nurca este înfiptă în nişte ţepi pentru a putea fi trasă blana de pe corp.

Totul se derulează în câteva secunde, trebuie să ţii ritmul cu banda a cărei viteză este ameţitoare. „Curg apele pe tine. Faci cam 3.000 de nurci pe tură”, a spus Ionuţ. Munca migăloasă este la sfârşit când se scoata blana de pe cap cu un pistol cu aer comprimat. „Dacă rupeam o blană, eram penalizaţi”, declară tânărul muncitor.


HOITURI

Mirosul pe care n-o să-l uite niciodată

Pe lângă ritmul alert în care se lucra, muncitorii din ferma de nurci trebuiau să se obişnuiască şi cu mirosul. Izul specific al acestor animale, al locului în care stau şi mirosul de la nurcile moarte în timpul anului şi care acum erau scoase de la congelator pentru jupuire, au fost greu de suportat. „Imaginaţi-vă un animal mort, luat şi pus în congelator, apoi scos şi dezgheţat ca să poată fi scoasă blana de pe el. Mirosea ca în iad. Erau animale care se descompuneau când începeau să se dezgheţe, dar noi trebuia să le prelucrăm”, a povestit tânărul. Nu exista echipament de protecţie, măşti sau mănuşi. A fost doar vaccinat antirabic şi antitetanic înainte de-a pleca din România.

ZECE ÎN CAMERĂ 

Bani de drum şi 1.000 de euro, pe card, acasă, cu asta s-a ales jupuitorul de nurci. S-a lecuit pe viitor

Pe lângă munca în condiţii grele, cei care au fost duşi la jupuit nurci au avut parte şi de o cazare pe măsură. Muncitorul ieşean a nimerit într-o casă în care nici încălzirea nu era suficientă.

„Am stat 19 într-o casă normală, cum sunt la ei. În living stăteam zece. Eu am prins un pat, dar am avut colegi care au dormit pe saltele, pe jos. Erau doar două băi şi puţină apă caldă la duş. Poate sunt condiţii mai bune în altă parte, dar noi aşa am nimerit”, a povestit Ionuţ. Nici suma promisă înainte de plecare nu s-a potrivit la întoarcere. În loc de plata la zi cu 70-100 de euro, ei au fost plătiţi cu cel mult două coroane pe nurcă, adică 1,4 lei. „Din ce am câştigat pe parcurs s-au oprit banii pe cazare, ce am mai cheltuit pe mâncare. Am primit deoparte pentru drum vreo 300 de euro. Pe card, acasă, am mai primit 1.000 de euro. Raportat la România pot părea bani mulţi, dar dacă pun în balanţă condiţiile şi cum eşti tratat, nu se merită”, a explicat Ionuţ.

Tânărul spune că nu fuge de muncă, dar condiţiile în care a lucrat acolo şi cele în care a fost cazat l-au lecuit de o altă experienţă de jupuitor de nurci.

PRODUS DE LUX

55 de nurci pentru o singură haină

Blana de nurcă face parte din produsele de lux în industria hainelor de blană naturală. Pe lângă culorile clasice de negru, alb, maro sau cu pete, cele mai sofisticate haine se fac din nurcile de culoare argintie şi indigo. Producătorii de haine spun că cea mai populară blană este cea de nurcă. Este cea mai permisivă din punct de vedere modelistic. Poate fi prelucrată în variate feluri, se poate epila, tunde scurt, se poate modela cu laserul şi este cea mai rezistentă la uzură. Pentru o haină lungă de nurcă sunt folosite blănurile de la aproximativ 55 de nurci. O haină din blană de nurcă poate costa între câteva sute şi câteva mii de euro.

„Noi facem consiliere şi instruire cu cei aleşi înainte de a pleca. Ei ştiu la ce să se aştepte.“

ADRIANA SÂRGHIE, purtător de cuvânt AJOFM Iaşi


„Nu recomand nimănui să meargă ca jupuitor de nurci. Nu cadavrele sângerânde sunt cel mai îngrozitor lucru, ci solicitarea fizică inumană.“

IONUŢ C., muncitor român

RELATED ARTICLES

14 COMENTARII

 1. Unora nu le place munca. Este si cazul lui Ionut Ciornei care la selectiile de la Bucuresti era cel mai vorbaret si se lauda ca a mai lucrat un an si sase luni inainte la nurci. Cand a ajuns in sezon in Holstebro am avut surpriza sa constatam ca era cel mai slab si cel mai lenes muncitor dintr-un total de 21 de romani. Mai mult decat atat nici chef de munca nu avea.
  Din toti el e singurul care se plange cu toate ca i s-a spus exact cu ce se mananca toate astea .
  De obicei astia mai lenesi ies in fata si se plang.
  Sunt multi romani in Dk care lucreaza la ferme de nurci si din moment ce fac asta de ani buni inseamna ca se vrea si se poate.

 2. Ah si ce ma amuza cand aud voci (romanesti) care urla si acuza feroezii pentru balene. In timp ce dragi nostri compatrioti omoara animalute pentru capriciile unor doamne si profitul celor care oricum sunt bogati.

  Off, ma intreb uneori la ce se asteapta oamenii astia? Pleaca cu capul inainte, fara sa aiba cel mai mic habar ce implica o anumita munca fara sa se intereseze de conditiile in care se lucreaza, de echipamentul care ar trebui sa li se dea (in conformitate cu legile daneze), cele de cazare samd. Vrajiti numai de sumele „exhorbitante” si mirajul unui trai in puf. fara sa isi dea seama ca ce e, de exemplu, 1500€ in Romania, in Danemarca e departe de a fi mult.

  Hai sa zicem insa ca e treaba de supravietuire, poate ca in Romania unii chiar nu au ce face (desi este de munca si acolo numai ca e grea si romanul, in general, vrea bani multi si munca putina) , dar ma uluieste cat de nesabuiti sunt unii. Discutam cu un neica care lucreaza la peste si l-am intrebat de ce nu se vara in sindicat. Raspunsul a fost „da’ ce-s prost! Sa ii platesc pe aia degeaba?”. A fost concediat nu mai stiu din ce cauza si a plecat cuu coada intre picioare dupa ce a incercat fara succes sa se angajeze in alta parte. Cei de la sindicat (unde a avut totusi tupeul sa se duca) i-au spus pe sleau ca nu pot face nimic pentru ca nu era … membru. Asta asa, ca fapt divers, nu ca ultima parte ar avea vreo legatura.

 3. daca nu faci fata la locul de munca cauta altceva ce ti se potriveste, probabil in croitorie la ceva beci imputzit si atunci nu ai sa mirosi hoituri ci fecale umane 😉

 4. uite ba nici aici nu am scapa de cosmaru zis IONUT C..asa in mare sa va povestesc de el e un gras laudaros care numai gura e de el….se lovea cu pumnu`n piept ca el cunoaste ca el face ca el drege ca ere experienta ca el se joaca cu nurcile*EU CHIAR L-AM CREZUT LA INCEPUT …FIND PT PRIMA DATA INTR-UN SEZON DE JUPUIT NURCI)cand colo ce sa vezi la umflat…o puturosenie de om…de asta a si luat banii aia 1500 de e pt ca a plecat mai repede nush daca au fost 3 sapt in fine…nici nu ma mira faptu ca si-a publicat patania….pur si simplu un distrus!!! are vreo 30 de ani ..da`i lipsesc multi ani…

 5. uite ba nici aici nu am scapa de cosmaru zis IONUT C..asa in mare sa va povestesc de el e un gras laudaros care numai gura e de el….se lovea cu pumnu`n piept ca el cunoaste ca el face ca el drege ca ere experienta ca el se joaca cu nurcile*EU CHIAR L-AM CREZUT LA INCEPUT …FIND PT PRIMA DATA INTR-UN SEZON DE JUPUIT NURCI)cand colo ce sa vezi la umflat…o puturosenie de om…de asta a si luat banii aia 1500 de e pt ca a plecat mai repede nush daca au fost 3 sapt in fine…nici nu ma mira faptu ca si-a publicat patania….pur si simplu un distrus!!! are vreo 30 de ani ..da`i lipsesc multi ani…

 6. uite ba nici aici nu am scapa de cosmaru zis IONUT C..asa in mare sa va povestesc de el e un gras laudaros care numai gura e de el….se lovea cu pumnu`n piept ca el cunoaste ca el face ca el drege ca ere experienta ca el se joaca cu nurcile*EU CHIAR L-AM CREZUT LA INCEPUT …FIND PT PRIMA DATA INTR-UN SEZON DE JUPUIT NURCI)cand colo ce sa vezi la umflat…o puturosenie de om…de asta a si luat banii aia 1500 de e pt ca a plecat mai repede nush daca au fost 3 sapt in fine…nici nu ma mira faptu ca si-a publicat patania….pur si simplu un distrus!!! are vreo 30 de ani ..da`i lipsesc multi ani…

 7. Asta e munca in dk…Nu e usor nicaieri ca strain si trebuie sa le accepti conditiile.Si eu am trecut prin muultee acolo,sunt momente care ma imbolnavesc si acuma numai cand ma gandesc prin ce am trecut…nu as mai face asa ceva,cu toate ca nu aveam nici o problema cu cazarea,masa.transport etc.Demnitatea,sanatatea sunt mai presus decat toti banii.

 8. 1000 EURO BANI MULTI IN ROMANIA HAHAHAH E O GLUMA LA PRETURILE CARE SUNT IN ROMANIA 1000 EUR E VACX !!!!!!!!!!!!!SCHIMBA 100 EURO SI PINA SEARA AI TOPITO DUTE LA METRO CU 200 EURO SI VIM CU 3 PASE LASATIMA CU 1000 EURO BANI MULTI CA SI NEMTII SE CRUCESC CE PRETURI MARI SUNT IN ROMANIA 1000 EURO E CACA !

 9. Mai, adi tim, tu pe ce lume traiesti?? Or fi pentru tine 1000€ bani putini, depinde ce prioritati ai si pe ce ii spanzuri. Pentru oamenii normali, asta e o suma frumusica, se traieste bnisor cu ea. Deocamdata cu 500 de coroane cat ne costa pe noi aprovizionarea la inceput de saptamana umplu un carut la Carrefour sau la Kaufland. Si nu numai cu mancare cum fac aici.

  Lasa exagerarile si nu mai scrie cu majuscule.

  PS. Apropo, poate afli si tu ca se scrie „vax”, „topit-o”, „lasati-ma” si „du-te”. Dar unui tip atat de bazat ca tine care sparge mii de euro fara efort, ce ii mai trebuie sa scrie corect in propria limba?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca