AcasăDanemarcaMesajul Ambasadorului României cu ocazia Zilei Limbii Române

Mesajul Ambasadorului României cu ocazia Zilei Limbii Române

 

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române pe 31 august, Ambasadorul României, Viorel Matei Ardeleanu, adresează românilor din Regatul Danemarcei următorul mesaj:

”Limba română este probabil cel mai complex dintre elementele constitutive ale identității noastre naționale. Memoria noastră comună, patrimoniul spiritual și cultura elevată a poporului își găsesc în limba română una dintre cele mai puternice manifestări și surse de perpetuare de-al lungul generațiilor. Așadar, celebrarea zilei limbii române,în fiecare an la 31 august, ne oferă un prilej în plus de a reflecta la valorile inestimabile ale limbii române, definitorii pentru identitatea noastră, și la modul în care le putem conserva.


Mă bucură să întâlnesc în Danemarca tot mai multe persoane vorbitoare de limba română, pentru sentimentul de familiaritate și apropiere de co-naționali. Deși în efortul de integrare pe piața forței de muncă străine, mulți români sunt nevoiți involuntar să renunțe la utilizarea limbii române, statutul acestora de cetățeni europeni deschide perspective deosebite de promovare a limbii materne peste hotare, de a ne face cunoscuți în cel mai onorabil mod cu puțință, accentuând caracterul profund european al acesteia și contribuția sa la îmbogătirea patrimoniului cultural al umanității. Așadar, doresc să îmi exprim aprecierea față de cei ce depun eforturi de conservare a limbii române peste hotare și de promovare a sa în rândul noilor generații de români din străinătate și al cetățenilor străini. Aceste eforturi sunt cu atât mai bine venite cu cât aproximativ o treime din vorbitorii de limbă română, respectiv circa 10 milioane de persoane, locuiesc în afara granițelor României.
Inițiativele – întreprinse constant de Școala Românească din Copenhaga, de Biserică și, în general de asociațiile de români de peste hotare, inclusiv mass-media de expresie română, ilustrează în mod elocvent rolul unificator al limbii și zestrei culturale pentru întreaga comunitate de români, indiferent de motivul prezenței în alt stat sau de încercările prin care membrii săi au trecut pentru a se integra într-o societate străină. În acest context, doresc să reafirm interesul Ambasadei României în Regatul Danemarcei și Republica Islanda pentru sprijinirea acestor eforturi, inclusiv prin derularea propriilor activități în acest sens – evenimente cu caracter social-cultural dedicate comunității de români pentru păstrarea și consolidarea legăturii cu țara de origine.
Conservarea limbii române este o datorie a tuturor românilor față de înaintași, de la care am moștenit acest patrimoniu valoros, și față de noile generații care, vorbind românește, vor manifesta mândria apartenenței la cultura română. Așadar, mulțumesc tuturor celor ce, prin devotament, contribuie la păstrarea limbii române și vă invit să lucrăm împreună pentru realizarea acestui obiectiv.”

 sursa :

Mesajul Ambasadorului României cu ocazia Zilei Limbii Române

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca