AcasăDanemarcaMoldova și spălătoria de 200 miliarde de dolari de la Danske Bank

Moldova și spălătoria de 200 miliarde de dolari de la Danske Bank

Danske Bank, cea mai mare instituţie financiară din Danemarca, a recunoscut că a comis o fraudă şi va plăti 2 miliarde de dolari pentru a pune capăt anchetei din SUA privind spălarea de bani la sucursala sa din Estonia, contribuind astfel la încheierea celui mai grav scandal din istoria recentă a băncii.

Finanţatorul danez a pledat marţi vinovat de conspiraţie în vederea comiterii de fraude bancare şi a recunoscut că a furnizat servicii bancare unor clienţi suspecţi – inclusiv din Rusia – prin intermediul sucursalei sale din Estonia, deşi cunoştea riscurile de spălare a banilor, susţine Departamentul de Justiţie al SUA într-un comunicat.

Procuror: dacă utilizați sistemul financiar al SUA, trebuie să respectați legile noastre

Departamentul de Justiție menționează că va credita aproape 850 de milioane de dolari din plățile pe care Danske Bank le face pentru a rezolva investigațiile paralele ale altor autorități interne și străine.

„Plederea vinovată a Danske Bank și pedeapsa de două miliarde de dolari demonstrează că Departamentul de Justiție va proteja cu înverșunare integritatea sistemului financiar al SUA de bani străini contaminați – rusi sau de altă natură”, a declarat procurorul general adjunct Lisa O. Monaco.

„Fie că sunteți o bancă din SUA sau străină, dacă utilizați sistemul financiar al SUA, trebuie să respectați legile noastre. Ne așteptăm ca companiile să investească în programe robuste de conformitate – inclusiv în filialele nou achiziționate sau îndepărtate – și să accelereze și să accepte comportamentul necorespunzător atunci când apare. Nerespectarea acestui lucru poate fi un bilet unic către o pledoarie de vinovăție de mai multe miliarde de dolari”, a adăugat procurorul general adjunct Lisa O.

Moldova și spălătoria de 200 miliarde de dolari de la Danske Bank

În 2017 s-a descoperit că între 2008 și 2016, Danske Bank a oferit servicii bancare prin sucursala sa din Estonia, Danske Bank Estonia, fiind implicate în numeroase operațiuni de spălare a miliarde de dolari din Rusia în sistemul bancar occidental.

Danske Bank a lansat ulterior o anchetă la sucursala estoniană, realizată sub controlul firmei de avocatură Bruun&Hjejle. Raportul final a scos la lumină mai multe probleme decât se anticipase, dar și o sumă uriașă care a șocat multă lume – 200 de miliarde de euro (234 de miliarde de dolari) strecurați prin diverse scheme de spălare de bani și inginerii financiare.

/www.mold-street.com/

 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

All for one, and one for all !!! pe O nouă biserică românească de zid în Danemarca
stalingrad pe Dansk kultur og skikke
Un smecher pe Am spulberat Danemarca!
Rotar Nicolae Viorel pe Se cauta capsunari in Danemarca
varu lu' guffy ala ... pe Un ministru danez a demisionat pe Facebook
Lacatusu Mihai pe Locuri de muncă în Danemarca