AcasăStiriSeminar cu tema „Parteneriate româno-daneze în domeniile IT, energie şi cercetare tehnologică„

Seminar cu tema „Parteneriate româno-daneze în domeniile IT, energie şi cercetare tehnologică„

În ziua de 2 iunie 2014, a avut loc, la sediul Universităţii IT din Copenhaga, seminarul cu tema „Parteneriate româno-daneze. Exemple de succes şi perspective”, organizat de Ambasada României la Copenhaga. Au participat reprezentanţi guvernamentali din cele două ţări, ai mediului de afaceri şi academic din domeniul cercetării, studenţi și doctoranzi, ambasadori şi alţi membri ai corpului diplomatic acreditat în Regatul Danemarcei, consulul onorific al României în orașul Aarhus. Moderatorul seminarului a fost Mirella Hansen, reprezentant al Televiziunii daneze DR.

Seminarul este primul dintr-o serie de evenimente care are ca obiectiv formarea unui cluster de companii, instituţii, grupuri de cercetători pentru dezvoltarea cooperării româno-daneze în domenii prioritare precum energia, IT, agricultura, cercetarea tehnologică, protecţia mediului.

În panelul introductiv au luat cuvântul Luminiţa Odobescu, consilier de stat la cancelaria primului ministru al României şi Sigurd Schmidt, ministru consilier din cadrul Departamentului pentru Politici UE al MAE danez care au evidenţiat importanța deosebită a acestui Seminar organizat de Ambasada României la Copenhaga, ca for de dezbateri și schimb de bune practici în perspectiva consolidării cooperării economice și științifice dintre instituţii şi companii române şi daneze. Oratorii au trecut în revistă o serie de aspecte legate de contextul economic global și necesitatea dezvoltării economice între statele membre Uniunii Europene prin încheierea de parteneriate consolidate și eficiente. România și Danemarca pot juca un rol activ în Europa și disemina din experiența și expertiza dobândite, în special în sectoarele IT, energie şi cercetare tehnologică.

Partea a doua a seminarului a inclus prezentări de proiecte concrete româno-daneze realizate de mediul de afaceri, profesori, studenți din România și Danemarca și idei noi de colaborare bilaterală. Academicianul român Dan Tufiș, director al Institutului de Inteligeță Artificială, a prezentat un proiect științific care ar putea viza o posibilă colaborare pentru asigurarea unui dictionar de traducere lingvistică româno-danez.

Elemente de background

Evolutia schimburilor comerciale romano-daneze

La 31 decembrie 2012 comertul bilateral a fost de 455 milioane euro, in scadere cu circa 20% fata de anul anterior, pe fondul scaderii accentuate a importurilor. Exportul a atins valoarea de 203,91 milioane euro, in crestere cu peste 21,5% fata de 2011. se constata reducerea semnificativa a soldului balantei comerciale de la -234 milioane euro in 2011 la -47 milioane euro.

La 31 decembrie 2013 valoarea totala a schimburilor bilaterale a fost de 788,03 milioane euro, in crestere cu 75,11% fata de anul anterior. Importurile au crescut cu 131%, pana la valoarea de 576,02 milioane euro, in timp ce exporturile au inregistrat o crestere de 5,67%, atingand valoarea de 212,01 milioane euro. La nivelul anului 2013, soldul a fost de -364,01 milioane euro, fata de -48,78 milioane euro in 2012.

Situatia investitiilor si cooperarii economice romano-daneze

Conform datelor ONRC, la 28 februarie 2014 erau inregistrate in Romania 770 companii cu capital danez cu o investitie totala de 220 milioane euro, Danemarca ocupand locul 22 in topul investitorilor straini.

 

Seminar cu tema „Parteneriate româno-daneze în domeniile IT, energie şi cercetare tehnologică„


Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Comentarii

Descoperă mai multe la Danemarca 🇩🇰 mapamond🌐media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura